Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kan ik een hond meenemen uit het buitenland?

Als hondenliefhebber is het extra lastig om weg te kijken als je op vakantie bent in een land waar zwerfhonden leven. Soms steelt zo'n snoetje direct je hart en wil je hem of haar het liefst meenemen. Maar kan dat zo maar?

Heb je nagedacht over de toekomst?

Zo'n arme straathond kan direct je hart stelen. Maar probeer je emotie even onder controle te houden en denk na over je thuiskomst. Kun je goed voor de hond zorgen? Heb je thuis al een hond en/of kat en zullen zij blij zijn met de komst van deze nieuwe huisgenoot? Denk je dat deze hond, die gewend is om op straat te leven, wel echt kan wennen aan een leven in jouw huis, in Nederland? Wat doe je als het allemaal anders uitpakt? Heb je daar goed over nagedacht? Kortom, denk eerst goed na...

Regelgeving

Allereerst is er nogal wat regelgeving voor je een hond mag invoeren in Nederland. Zo moet de hond ingeënt zijn tegen Rabiës (hondsdolheid). Deze enting heeft 21 dagen inwerktijd. Dus als jouw verblijf korter is, heb je daar al een uitdaging te pakken.  Ook heeft je hond een Europees paspoort nodig en moet hij voorzien van een chip. Check vervolgens de website van de Nederlandse Voedsel en WarenAutoriteit (NVWA) om na te gaan welke aanvullende regels er gelden per land.

De reis

Als je aan alle regelgeving voldoen, kun je de hond meenemen naar Nederland. Als je met de auto bent, houd er dan rekening mee dat de hond een auto waarschijnlijk niet gewend is. Hij kan het heel spannend vinden en last krijgen van reisziekte. Onderweg zul je af en toe moeten stoppen. Lijn de hond goed aan om te voorkomen dat hij ontsnapt. Reis je met het vliegtuig, dan moet je een plek in het ruim reserveren. Dit kost geld en elke maatschappij heeft zijn eigen regels.

Weet je het echt zeker?

Weet je het 100% zeker dat deze lieve straathond bij jou moet wonen? Regel het dan goed. Kun je de hond niet direct meenemen i.v.m. entingen of bepaalde reisbeperkingen? Kijk dan of je de hond tijdelijk in een fijn asiel of bij iemand thuis kunt onderbrengen en bereid je goed voor op zijn komst. Zorg voor een veilig en goed transport naar Nederland en maak tijd vrij om de hond rustig te laten wennen aan zijn compleet nieuwe thuis. Neem nooit een hond mee in opwelling!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…