Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Gewoontes en gedrag van de oudere kat

Ouderdom komt met gebreken, ook bij katten. Toch is het belangrijk om het gedrag van je oudere kat goed te lezen en in de gaten te houden. De kleinste verandering in haar gedrag kan duiden op een gezondheidsprobleem.

Kwaaltje of ...

Het is natuurlijk te begrijpen dat als je kat echt op leeftijd is, ze minder actief is, wat meer slaapt en het gewoon allemaal een beetje rustiger aan doet. Dat is normaal gedrag in deze fase van haar leven. Toch wordt het rustige gedrag van een oudere kat ook net even te vaak geweten aan de ouderdom. Ze kan namelijk ook minder bewegen omdat ze last heeft van spieren en gewrichten (artrose) of omdat ze minder ziet en/of minder hoort en onzekerder wordt.

Elke gedragsverandering checken

Omdat een gedragsverandering heel subtiel kan verlopen, kan het soms gebeuren dat je het als baasje nauwelijks in de gaten hebt. Daarom wordt er aangeraden om elk half jaar met een oudere kat langs de dierenarts te gaan. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat je je kat niet onnodig pijn laat lijden of onwetend met een gezondheidsaandoening laat rondlopen. Pas als ernstige gezondheidsaandoeningen zijn uitgesloten, kun je praten over gewoontes en gedrag van je oudere kat.

Respecteer haar ruimte of haar vraag om aandacht

Het kan zijn dat je kat zich wat meer terugtrekt, naarmate ze ouder wordt. Ze heeft meer behoefte aan rust en niet meer zoveel zin in polonaise aan haar lijf. Het kan ook zijn dat ze juist meer om aandacht gaat vragen. Ze miauwt misschien wat meer, ze kan zelfs wat rusteloos worden in de avonden en nachten. Ze is dan mogelijk aan het dementeren. Het kan helpen om 's nachts een lampje te laten branden en een fijn slaapplekje voor haar te creëren.

Voeding

Als je kat ouder wordt, kan ze meer moeite krijgen met het verteren van haar voeding. Of ze krijgt een gevoeligheid die wel wat ondersteuning kan gebruiken. Vergeet daarom niet om regelmatig de ROYAL CANIN® voedingswijzer in te vullen om te controleren of je nog de best passende voeding aan haar geeft. Twijfel je, overleg dan altijd met je dierenarts of het zin heeft om over te stappen naar een andere voeding.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…