Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat ruikt uit haar bek

Als je kat net heeft gegeten, ruikt ze meestal niet zo lekker uit haar bek. Maar buiten haar maaltijden om zou de adem van je kat niet mogen stinken. Komt er toch een onbehaaglijke geur uit haar bek, dan is het tijd om op onderzoek uit te gaan.

Gebitsproblemen

Een slechte adem wordt vaak veroorzaakt door gebitsproblemen. Vanaf het derde levensjaar van je kat neemt de kans op gebitsproblemen toe. Je kat zal niet snel laten zien dat ze pijn heeft, dus denk niet: 'ze eet gewoon haar brokken, dus met haar tanden/kiezen is vast niets mis’. Als je kat stopt met eten, zijn de problemen vaak al vergevorderd. Een slechte geur kan een indicatie zijn dat er wat mis is en een eerste signaal om haar bek eens goed te inspecteren.

Gebitsinspectie

Neem rustig de tijd om haar tanden goed te inspecteren. Neem haar op schoot, aai haar en til voorzichtig aan één kant haar lip op. Kijk of je aanslag op haar tanden ziet, of alle tanden heel zijn of dat er misschien één los zit. Herhaal dit ook aan de andere kant. Katten vinden het niet fijn als je hun bek open doet, dus doe het rustig en voorzichtig of ga naar je dierenarts en laat haar de bek van je kat goed inspecteren. Eventuele problemen kunnen dan direct worden aangepakt.

Tandenpoetsen

Om gebitsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen is het aan te raden regelmatig de tanden van je kat te poetsen. Hier moet ze wel rustig aan wennen! Er zijn speciale tandendoekjes, zodat je niet direct met een speciale kattentandenborstel in de weer hoeft. Deze zijn wel minder efficiënt! Vindt je kat het echt niet leuk, probeer dan zachtjes haar wangetjes aan de buitenkant te masseren. Zo 'poets' je toch een beetje de buitenkant van haar gebit met de binnenkant van haar wang.

Andere oorzaken slechte adem van je kat

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een slechte adem van je kat. Wat als het niet veroorzaakt wordt door gebitsproblemen, maar mogelijk van binnenuit komt, zoals bijvoorbeeld door: 

  • Diabetes: kat drinkt en plast ook veel 
  • Nierfalen: kat drinkt en plast veel, eet slecht en valt af 
  • Leverfalen: kat kan ook braken en gelige ogen of slijmvliezen hebben 
  • Huidproblemen: je ziet kleine ontstekingen bij de lippen/bek

Vermoed je één van deze oorzaken, ga dan direct naar je dierenarts.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…