Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Urinewegproblemen bij katten, wat zijn dat nu?

Helaas krijgt ongeveer 10% van alle katten te maken met problemen aan haar urinewegstelsel. Dat houdt in dat ze last kan hebben van blaasontsteking of blaasstenen (blaasgruis). Hoe ontstaan deze aandoeningen?

Blaasstenen of blaasgruis

Blaasstenen of -gruis ontstaan wanneer de mineralen, die zich in de urine bevinden, gaan kristalliseren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de urine te geconcentreerd is. Deze kristallen kunnen uiteindelijk gruis of stenen gaan vormen en daar kunnen katten behoorlijk last van krijgen. Gruis/-stenen irriteren de blaas, waardoor een blaasontsteking ontstaat. Bij katers kunnen de stenen de urinewegen blokkeren. Dan is de aandoening levensbedreigend, omdat de afvalstoffen niet worden afgevoerd.

Blaasontsteking

Je kat kan ook een blaasontsteking krijgen. Bij mensen en honden kan dit een bacteriële infectie zijn, bij katten is het vaak niet bekend wat de oorzaak is. Je kat heeft hier veel last van: plassen doet pijn, ze heeft veel aandrang om te plassen, maar dit lukt niet altijd. En haar urine kan wat roze gekleurd zijn, wat duidt op de aanwezigheid van bloed. Zie je het plasgedrag van je kat veranderen, dat ze vaker moet, miauwt bij het plassen of onzindelijk wordt, raadpleeg dan je dierenarts.

Binnenkatten en overgewicht

Welke katten zijn dan extra bevattelijk voor problemen aan hun urinewegen?

  • Katten met overgewicht
  • Binnenkatten
  • Oudere katten
  • Katten die weinig drinken
  • Katten die stress ervaren

Beweging kan zeker een rol spelen bij de kans dat jouw kat wel of geen problemen krijgt met haar urinewegen. Zorg dus dat je kat voldoende beweegt en drinkt!

Drinken

Drinken is essentieel om de kans op urinewegproblemen te verkleinen. Katten zijn van nature slechte drinkers. Het is de moeite waard om je erin te verdiepen hoe je jouw kat het drinken zo gemakkelijk mogelijk kunt maken. Zorg er ook voor dat de kattenbak altijd schoon en goed bereikbaar is. Zo kan je kat altijd plassen en hoeft zij het niet op te houden. Hoe minder geconcentreerd haar urine is, hoe beter dat is voor haar gezondheid.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…