Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe voorkom je haarballen bij je kat?

Katten kunnen last hebben van haarballen; met name langharige binnenkatten lopen meer risico. Hoe ontstaan deze 'ballen' en wat kun je doen om kans op de vorming hiervan te verkleinen?

Wat zijn haarballen?

Je kat brengt ongeveer een kwart van haar leven door met het verzorgen van zichzelf. Met haar tong, waaraan kleine weerhaakjes zitten, verzorgt ze haar vacht. Op deze manier krijgt ze ongeveer 2/3 van alle loszittende haren binnen! Normaal komen deze er met de ontlasting weer uit. Maar soms blijven ze in de maag steken en vormen de haren samen uiteindelijk een bal die niet meer via de ontlasting mee naar buiten kan. Ze blijven achter in de maag.

Haarballen overgeven

De haarbal wordt dan - als het goed is - uitgespuugd. Omdat hij via de slokdarm naar buiten komt, komt het er als een langgerekte strook uit. Een enkele keer blokkeert een haarbal de darmuitgang en zorgt het voor obstipatie (verstopping). Je kat kan dan een opgezette buik hebben (buikpijn), je vindt weinig ontlasting in de bak, terwijl de kat wel vaak naar de bak gaat, perst, maar er niets uit komt. Vermoed je obstipatie, raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Hoe verklein je de kans op haarballen?

Je kunt je kat in de ruiperiode extra borstelen. Ook kortharige katten (1 à 2 keer per week)! Dan verwijder je alle losse haren, die krijgt ze dan alvast niet meer binnen. Vermoed je dat je kat last heeft van haarballen, informeer dan bij je dierenarts of zij een geschikt middel heeft om je kat te helpen. Kan het zijn dat je (binnen)kat zich verveelt? Verveling maakt dat katten zichzelf meer gaan wassen, wat de kans op haarbalvorming vergroot.

Speciale voeding tegen haarballen

Als je een (half)langharige binnenkat hebt en het risico op de vorming van haarballen relatief groot is, kun je een speciale voeding overwegen. Zo is er ROYAL CANIN® Hairball Care. Deze vezelrijke voeding zorgt ervoor dat de darmen goed actief blijven en vergroot de kans dat de haren gewoon met de ontlasting mee het lichaam van je kat verlaten. Overleg met je dierenarts of het verstandig is om over te stappen en meng haar oude voeding 7 dagen lang met de nieuwe om ongemak te voorkomen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…