Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat schrikt van haar spiegelbeeld

Katten schrikken vaak als ze zichzelf voor het eerst in een spiegel zien. Voor ons als baasjes soms een grappig fenomeen, maar je hoopt dat dit schrikken natuurlijk afneemt. Maar wat ziet je kat eigenlijk? En is ze in staat zichzelf te herkennen?

Herkent mijn kat zichzelf in de spiegel?

Onderzoekers hebben tests gedaan en een kat is - net als vele andere dieren - niet in staat om zichzelf te herkennen in een spiegel of reflecterend raam. Je kat ziet het spiegelbeeld als een andere kat en dit kan de volgende reacties veroorzaken:

  • angst
  • aanvallen
  • nieuwsgierigheid

De meeste baasjes ontdekken dat schrikken en aanvallen afneemt als een kat vaker haar eigen spiegelbeeld ziet. Het weghalen van spiegels in huis is vaak gelukkig overbodig en het is meer een kwestie van wennen.

Waarom neemt schrikgedrag vaak af?

Je kat herkent andere katten niet alleen via zicht. Geur speelt een veel belangrijkere rol en dit ontbreekt natuurlijk bij het zien van haar eigen spiegelbeeld. De geur van de 'andere' kat is er niet, het spiegelbeeld vormt zo minder een bedreiging en je kat kan makkelijker wennen aan haar eigen reflectie. Maar je kat zal nooit snappen dat ze naar zichzelf kijkt ...

Grootschalige spiegeltesten

Onderzoekers hebben op grote schaal bekeken welke dieren hun spiegelbeeld herkennen. Dolfijnen en olifanten zijn bijvoorbeeld in staat om hun reflectie te begrijpen. Bij katachtigen is dit niet het geval. Er is kritiek op de spiegeltest omdat veel dieren soortgenoten herkennen via andere zintuigen dan zicht. Het is niet duidelijk wat een kat wél ziet bij het eigen spiegelbeeld. Vaak kijken ze achter de spiegel om op ontdekking te gaan en dit wijst op het vermoeden dat ze een andere kat ziet...

Maatregelen bij schrikgedrag en agressie

Merk je dat het toch lastig blijft voor je kat als zij een spiegel passeert? Overweeg dan de volgende tips:

  • bedek spiegels of plaats ze hoger
  • oefen voor de spiegel met speeltjes en beloon rustig gedrag
  • spray feromonen in de omgeving van spiegels om je kat een veiliger gevoel te geven

Er is helemaal niets mis mee als je kat niet direct raad weet met spiegels en haar reflectie. Vaak gaat het om een periode en ontdekt zij zelf op een gegeven moment dat er geen dreiging is!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…