Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Neem ik er een tweede kat bij?

Misschien overweeg je om er een tweede (of derde) kat bij te nemen. Omdat je veel van huis bent en het mogelijk gezellig is voor je kat? Of misschien vind je het zelf gewoon erg leuk? Vraag je dan eerst af of het een wijs besluit is...

Is het verstandig?

Katten zijn superleuk en misschien zou je er wel meer willen hebben. Maar is dat ook verstandig? Stel jezelf een aantal kritische vragen: 

  • Heb ik ruimte voor meer katten? (Drie kattenbakken, slaapplekken etc.) 
  • Kan ik de financiële kosten dragen? (Dierenartsbezoeken, voeding etc.) 
  • Heb je voldoende tijd voor de verzorging? (Vacht, spelen, aandacht etc.) 
  • Wat zijn je toekomstplannen en passen daar meer katten bij? (Kinderwens, verhuizen etc.) 
  • En de belangrijkste: wordt je kat er blij van?

Wordt je kat er blij van?

Jij kunt het misschien heel leuk vinden, maar als jouw kat er niet blij van wordt, is de lol er snel vanaf. Het is per kat heel verschillend of ze een maatje waardeert of juist helemaal niet. Het is aan jou om daar een inschatting van te maken, vóór je op zoek gaat. Is jouw kat sociaal naar katten in de buurt of ervaart ze snel stress? Breng eens een kattendekentje van een andere kat mee naar huis en kijk hoe jouw kat reageert. Schakel eventueel een gedragsdeskundige in om je te helpen.

Wat voor kat neem je er dan bij?

Het kan natuurlijk ook zijn dat jouw kat juist heel blij wordt van een soortgenootje. Als je daar vrij zeker van bent, is het nog wel belangrijk dat je je even goed verdiept in wie dat maatje dan moet worden. Als je al een volwassen kat hebt, is het zeker niet zo dat een kitten erbij per definitie goed gaat. Vaak zit jouw kat niet te wachten op zo'n druktemaker. Veel belangrijker is het om naar de karakters van beide katten te kijken. Poezen gaan vaak wel beter samen met poezen.

Weloverwogen beslissing

Zoals wel uit dit artikel blijkt, is het aanschaffen van een tweede of derde kat best een grote beslissing waar je niet te lichtzinnig over moet denken. Denk er goed over na en realiseer je ook dat de introductie veel tijd en geduld kan kosten. Maak dan ook een duidelijk afspraak met degene waar je je tweede kat vandaan haalt en maak de afspraak zo dat als het echt niet gaat tussen de katten, je haar terug kunt brengen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…