Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat is een gezond gewicht voor mijn kat?

Als je kat een passend gewicht heeft, is dat goed voor haar gezondheid en haar kwaliteit van leven. Ze beweegt makkelijker en zal actiever blijven. Maar ja, wat is nu een passend gewicht voor jouw kat?

Per kat verschillend

Het is per kat verschillend wat ze mag wegen. Een Europese Korthaar is veel kleiner dan een Maine Coon. Ook poezen zijn vaak kleiner dan katers. Je kunt je dierenarts vragen wat een ideaal gewicht is voor jouw kat, maar je kunt het zelf ook inschatten. Kijk van boven naar je kat als ze staat. Heeft ze een mooie taille? Prima. Heeft ze geen taille? Dan is ze te zwaar. Voel met je vlakke hand aan haar zijkanten; voel je met een lichte druk haar ribben? Super. Niet? Dan is ze te zwaar.

Welke katten hebben kans op overgewicht?

Sommige katten hebben meer kans op overgewicht dan andere, zoals:

  • Europese Korthaar
  • Binnenkatten 
  • Gecastreerde/gesteriliseerde katten 
  • Oudere katten 
  • Katten die onbeperkt toegang hebben tot voedsel

Katten kunnen ook te licht zijn. Als je de ribben kun zien, of als haar flanken wel erg ingevallen zijn, is ze te licht. Dat is uiteraard ook niet de bedoeling.

Weeg je kat regelmatig

Het is aan te raden om je kat regelmatig te wegen. Dit kun je doen door eerst zelf op de weegschaal te gaan staan en vervolgens met je kat. Trek je eigen gewicht af van het gewicht mét je kat en je weet hoeveel ze weegt. Merk je dat je kat aankomt of afvalt, check dan op de voedingsverpakking of je haar de juiste hoeveelheid voeding geeft. Ga niet zomaar haar porties flink vergoten of verkleinen: ze heeft dan kans op een voedingsstofoverschot of -tekort.

Plotseling gewichtverlies of aankomen

Als je kat ineens veel aankomt of afvalt, dan is dat altijd reden tot zorg. Ga in dat geval met haar naar de dierenarts en laat haar gezondheid checken. Vertel je dierenarts sinds wanneer jij vermoedt dat ze aankomt of afvalt en wat er mogelijk in haar leefomgeving is veranderd en of ze misschien andere voeding krijgt.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…