Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe ga ik om met problemen in een groep katten?

Je hebt meerdere katten in huis en misschien gaat dat niet altijd even goed. Er kan een stressvolle situatie ontstaan of je merkt dat de ene kat de andere kat het leven zuur maakt. Hoe komt dit en wat kun je eraan doen?

Zijn katten groepsdieren?

We vallen maar gelijk met het kattenluikje in huis: katten zijn van oorsprong solitaire dieren en dus gewend om alleen te leven en te jagen. Omdat wij ze al jaren als gezelschap in huis hebben, is het gedrag van katten hierop aangepast. Katten zijn vrij flexibel en kunnen tegenwoordig vaak ook met andere katten in huis samenleven. De karakters moeten wel goed samengaan en ze moeten vaak even wennen aan elkaar. Katten samenhouden uit hetzelfde nest geeft vaak het beste resultaat.

Wat is belangrijk in een groep katten?

Katten gaan vooral goed samen dankzij menselijke interventie, oftewel de rol die wij als baasjes innemen. Het is heel belangrijk dat voedsel goed verdeeld wordt, er per kat ruimte is om zich terug te trekken en dat er voldoende kattenbakken zijn. Ook katten die in groepen leven, blijven behoefte hebben om zich terug te kunnen trekken. Ze willen nooit strijd hoeven voeren over het gebruik van een kattenbak of over voeding. Voorkom die stress dus.

Wat als katten in huis niet goed samengaan?

Als baasje is het belangrijk dat je lichaamstaal van katten begrijpt en de verschillende karakters kent. Kijk ook rond welke momenten er frustratie ontstaat binnen de groep. Probeer hierop in te spelen door katten af en toe te scheiden, zoals bijvoorbeeld tijdens het voermoment. Zorg dat katten een eigen plekje hebben waar ze kunnen rusten zonder bij elkaar in de buurt te zijn. Blijven problemen binnen de kattengroep aanhouden? Schakel dan een gedragsdeskundige in om de oorzaak te achterhalen.

Beste kattenvrienden

Verwacht nooit dat samenwonende katten de beste vriendjes worden. Natuurlijk is het hartstikke leuk als dit wel het geval is, maar als ze elkaar in ieder geval tolereren, heb je al veel bereikt! Vrouwelijke katten zijn over het algemeen makkelijker in het samenleven in een groep. Ze helpen elkaar tijdens de bevalling, wassen elkaar en letten op elkaars kittens. Laat katten op jongere leeftijd aan elkaar wennen en je vergroot de kans op gezellig samenleven in jullie huishouden.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…