Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kat maakt gek geluid als ze een vogel ziet!

Heb jij dat wel eens gezien bij je kat? Ze zit voor het raam of achter in de tuin en ze ziet in een boom een vogel zitten. Opeens maakt ze een gek geluid met haar bek: 'kekker kekker kekker'. Geen zorgen! Je kat is aan het 'kekkeren'!

Wat is kekkeren?

Een kat begint te kekkeren als ze een nog onbereikbare prooi ziet. Zoals een vogel hoog in een boom of op straat, terwijl zij achter het raam zit. Als je kat kekkert, trekken haar mondhoeken iets naar achteren en maakt ze een onregelmatig klapperend geluid met de tanden en keel. De exacte betekenis van dit gedrag is tot nu toe onbekend, maar het lijkt, net als het zwiepen met de staart, een uiting van opbouwende spanning te zijn.

Waarom kekkert een kat?

Net als dat wetenschappers er erg lang over hebben gedaan om er achter te komen hoe en waarom een kat spint, is ook het kekkergedrag nog best een raadsel. Uit observaties van wilde katachtigen, zoals de jaguar en de poema, is naar voren gekomen dat zij geluiden van prooidieren imiteren om deze te lokken. Of bij huiskatten misschien ook sprake van zo’n jachtstrategie is, is niet onderzocht of aangetoond, maar het zou een verklaring kunnen zijn.

Is kekkeren gevaarlijk?

Ondanks dat je het je kat niet zo vaak ziet doen en ook niet alle katten kekkeren, is het geen gedrag waar je je zorgen over hoeft te maken. Het is natuurlijk gedrag dat bij het jachtgedrag van je kat hoort. Wist je trouwens dat katten heel succesvolle jagers zijn? Uit onderzoek blijkt dat 40 tot 65 procent van de huiskatten, die buiten komen, wel eens een prooi vangt en eet.

Welk dier veroorzaakt het kekkeren?

Dat kan elk prooidier zijn. Katten jagen voornamelijk op muizen, woelratten, vleermuizen, mollen en jonge konijnen. Ook vogels worden vaak gevangen. Omdat vogels zich het meest in het zicht van de kat bevinden, is de kans het grootst dat je je kat kunt horen kekkeren als ze een vogel in het vizier heeft.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…