Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat brengt ongedierte in huis

Als je kat er af en toe lekker op uit mag, kan het zijn dat ze ook wat ongenodigde 'vrienden' mee naar huis brengt. Dit kunnen prooien zijn, maar ook parasieten, insecten of ander ongedierte dat zij per ongeluk mee naar binnen neemt.

Buiten spelen is vies worden

Net als kinderen; als je kat regelmatig buiten speelt, komt ze ook wel eens vies thuis. Nu is een modderpootje een keertje niet erg, vervelender wordt het als ze ongedierte mee je huis in brengt. Zo kan er bijvoorbeeld wel eens een naaktslak in haar haren blijven plakken. Of brengt ze een gevangen muis mee naar huis. Ze kan in een mierennest zijn gaan liggen of langs een rozenstruik zijn gelopen die luis heeft. Aan dit soort 'ongedierte' kun je niet zoveel doen. Dit hoort er een beetje bij.

Parasieten

Waar je natuurlijk wel iets tegen kunt doen is het mee naar huis brengen van parasieten zoals vlooien, teken en wormen. Als je kat veelvuldig buiten is en in contact komt met andere katten, regelmatig in het bos op avontuur gaat, door het hoge gras springt, en af en toe een muisje eet, is de kans zeker aanwezig dat ze een keertje in aanraking komt met parasieten.

Preventief behandelen

Om te voorkomen dat je kat last krijgt van parasieten en die dus mee naar huis neemt, is het belangrijk haar tijdig en preventief te behandelen. Je dierenarts kan je precies vertellen hoe vaak je welke behandeling het beste kunt geven. Gemiddeld wordt een kat vier keer per jaar ontwormd en er zijn verschillende methodes om vlooien en teken te voorkomen.

Gevaarlijk?

Katten zijn schone dieren en verzorgen zichzelf over het algemeen goed. Dus als je kat een keertje een beetje vies is, zal ze zichzelf snel fatsoeneren en zorgen dat ze van de ongenodigde 'vrienden' af komt. De kans dat ze eens iets mee naar huis neemt dat een gevaar kan vormen voor jouw gezondheid is vrij klein. Zeker als je zelf een goede weerstand hebt, hoef je je daar echt geen zorgen over te maken.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…