Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Is een spinnende kat altijd tevreden?

Een spinnende kat is een heerlijk geluid. Het heeft iets geruststellends... En dit geeft direct antwoord op de vraag of katten alleen spinnen als ze zich op hun gemak voelen. Nee, spinnen kan ook een kalmerend effect hebben voor je kat zelf.

Wat is spinnen eigenlijk?

Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar hoe een kat het spingeluid maakt en pas sinds een jaar of twintig hebben wetenschappers eindelijk ontdekt hoe het geluid geproduceerd wordt. Het geluid wordt aangestuurd vanuit het centrale zenuwstelsel. De hersenen sturen berichten naar de spieren van het strottenhoofd, waardoor deze met een snelheid van 25-150 trillingen per seconde trillen. Dit zorgt ervoor dat de stembanden scheiden als de kat inademt en uitademt, wat de snorgeluiden produceert.

Spinnen als uiting van tevredenheid

Katten kunnen vrijwel direct na de geboorte al spinnen en doen dat dan ook veelvuldig tijdens het drinken bij moederpoes. In hun verdere leven spinnen katten ook voornamelijk als ze zich comfortabel voelen en het fijn hebben. Het is dus absoluut een uiting van geluk en tevredenheid. Je kat kan gaan spinnen als ze geaaid wordt, geborsteld wordt, maar ze kan ook spinnen als ze eet of lekker in een warm zonnetje ligt.

Spinnen ter geruststelling

Spinnen betekent overigens niet dat je kat het dan per definitie naar haar zin heeft. Ze kan namelijk ook gaan spinnen als ze heftige pijn heeft, angstig is of stress ervaart. Vanwege dit feit, wordt de conclusie ook wel getrokken dat katten spinnen om zichzelf te bedaren en tot rust te brengen. Er zijn zelfs beweringen dat het spinnen een helend effect zou hebben, maar dit is niet wetenschappelijk onderbouwd.

Effect op mensen

Het spinnen van een kat schijnt ook een rustgevende werking te hebben op mensen. Vanwege het monotone en ritmische geluid, werkt een spinnende kat op schoot ontspannend. Door haar te aaien, komt ook het 'knuffelhormoon' oxytocine vrij, dat je als mens een gelukzalig gevoel geeft. Dus als jij je kat aait, wordt zij er niet alleen blij van, het heeft ook nog eens een stressverlagende werking voor jou! Dus hup, snel je kat knuffelen!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…