Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe komt mijn kat aan vlooien in huis?

Vlooien in huis zijn ontzettend vervelend voor je kat en natuurlijk voor jou als baasje. Het liefst wil je een vlooienplaag in huis voorkomen. Heb je eenmaal vlooien in huis, dan is het het vrij lastig om hier vanaf te komen.

Soorten vlooien en manier van verspreiden

Vlooien zijn bloedzuigende parasieten en er zijn verschillende soorten: katten-, honden-, egel- en konijnenvlooien. Helaas beperken deze soorten, anders dan de namen doen vermoeden, zich niet tot de diersoorten waarnaar ze vernoemd zijn. Kattenbloed is dus ook een heerlijke maaltijd voor een konijnenvlo. Kattenvlooien komen veruit het meest voor, ook bij honden! Het zijn trouwens de vrouwtjesvlooien die de eitjes in huis verspreiden en de plaag vormen...

Ontstaan vlooienbesmetting

Een vlooienbesmetting verloopt altijd via de omgeving, niet direct van dier op dier. Vlooien die eenmaal op een dier zitten, verlaten dit dier niet. Maar ze produceren wel eitjes waaruit weer nieuwe vlooien ontstaan. Ook als katteneigenaar kun je eitjes mee naar binnen dragen. Bijvoorbeeld als je ergens op bezoek bent geweest waar dieren in huis zijn. Vlooien hebben niks met hygiëne te maken en ook jouw kat riskeert vlooien, hoe goed je haar vacht ook verzorgt.

De vacht van je kat controleren op vlooien

Door een vlooienkam te gebruiken, ontdek je of je kat last heeft van vlooien. Soms is het niet eens aan je kat te merken. Door te kammen, haal je vlooien en vlooienpoep los van de vacht. Vlooienpoep is dus een teken dat je kat vlooien heeft! Vlooienpoep is zwart en door het op een natte tissue te leggen, kun je zien of het om vlooienontlasting gaat. Als er rode kringen rond de poep ontstaan door aanwezigheid van bloed, gaat het om poep van vlooien. Neem dan zo snel mogelijk maatregelen!

Hoe bestrijd je vlooien in huis?

Er zijn veel producten die vlooien bestrijden. Denk aan sprays, halsbanden, druppels en tabletten. De werking is afhankelijk van het stadium van de vlo en diersoorten die besmet zijn in huis. Omdat het om giftige stoffen gaat, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Zij kan onderzoeken wat de best passende oplossing is. Maak je huis goed schoon met een stofzuiger en vergeet ook de auto niet als je kat hier soms in meereist. Een omgevingsspray is een goeie aanvulling.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…