Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe bevorder ik de nachtrust van mijn kat?

Katten slapen zo'n 15-20 uur per dag. Het is voor jou als baasje erg fijn als dit deels gebeurt wanneer je zelf in bed ligt! We geven je tips hoe je nachtelijk slaapgedrag van je kat kunt sturen en hoe je het je kat zo comfortabel mogelijk maakt.

Verschillend slaapgedrag per kat

De ene kat slaapt meer dan de andere. De leeftijd van je kat speelt hierbij een belangrijke rol. Oudere katten slapen namelijk langer dan jongere. Kittens zijn vaak energiek en vergeten soms te slapen. Ook is bekend dat sommige kattenrassen, zoals Siamezen, minder slapen. Om aan je eigen goede nachtrust te komen, is het goed om bewust te zijn van het slaapgedrag van je kat. Je kunt dit gedrag deels beïnvloeden zodat jullie slaappatronen beter aansluiten en jullie langere nachten tegemoet gaan.

Hoe bevorder ik slaap bij mijn kat?

  • Katten slapen graag hoog, dus creëer een hoge slaapplek voor haar
  • Neem lawaai weg (wasmachine, tv of radio)
  • Creëer met een kussen een donker en beschut holletje om in te slapen
  • Laat je kat slapen op een warme plek in huis 
  • Overweeg om je kat een slaapplek te geven in je slaapkamer
  • Speel een spelletje voor het slapen om energie kwijt te raken
  • Voed voor het slapengaan omdat slaap dan vaak volgt
  • Laat je kat zelf haar favoriete plekje kiezen

Kattenkruid en valeriaan

Je hebt vast gehoord van natuurlijke middelen zoals catnip en valeriaan om het gedrag van je kat te beïnvloeden. Mogelijk helpen deze kruiden om het slaapgedrag van je kat te bevorderen. Probeer het effect van deze middelen eerst overdag uit op je kat. Terwijl valeriaan bij mensen rustgevend werkt, kan dit bij je kat een andere uitwerking hebben. Dit kruid hoeft namelijk geen kalmerend effect te hebben. Van catnip krijgen sommige katten eerst een opleving om daarna lekker te gaan slapen.

Mijn kat slaapt ineens meer

Merk je dat je kat ineens veel langer slaapt? Het kan zijn dat er iets met haar gezondheid aan de hand is. Zeker als zij normaal erg energiek is. Het kan ook zijn dat ze last heeft van haar gewrichten (artrose) of zich om een andere reden futloos of ziek voelt. Misschien vraagt jouw kat juist 's nachts extra aandacht door te miauwen. Lastig voor jou en natuurlijk ook voor je kat. Je dierenarts kan je kat onderzoeken en kijken naar een oplossing om een betere nachtrust te bevorderen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…