Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Gaat mijn kat samen met vissen?

Een kat in huis is gezellig en nu komen er vissen bij. In een aquarium of vijver in de tuin. Gaat je kat deze nieuwe huis- en tuingenootjes met rust laten of niet? En zo niet: wat kun je eraan doen om je vissen te beschermen? We helpen je.

Jachtgedrag van je kat

Je kat is een jager en jaagt van oorsprong op diverse prooien, waaronder vissen. Toch kan het goed zijn dat ze geen aandacht schenkt aan vissen of kijkt ze slechts rustig van een afstandje naar het aquarium. Het bekijken van de vissen is dan vooral ontspannend. Merk je dat ze wel haar best doet om de vissen te vangen, onderneem dan actie om het 'hengelen' moeilijker te maken. Jachtgedrag afleren is namelijk geen optie. Maak je vissen vooral moeilijk bereikbaar voor je kat.

Vissen in een open of afgedekt aquarium

In huis worden vissen gehouden in een aquarium. Deze kan afgedekt of open zijn. Als er geen deksel op zit, kan het verleidelijk voor je kat zijn om op de vissen te jagen. Kies dus liever voor een afgedekt aquarium. Het kan ook zijn dat je kat graag uit het open aquarium drinkt. Het drinken vormt geen gevaar voor je kat, maar kan stress veroorzaken voor de vissen. Er hangt tenslotte een roofdier boven hun huis! Stimuleer je kat dus liever om uit andere bronnen te drinken.

De vijver en je kat

Gaat je kat naar buiten of heb je katten buiten in de buurt? Bescherm je vissen op de volgende manieren:

  • kies vissoorten die zich moeilijker laten vangen
  • neem veel vijverplanten zodat vissen kunnen schuilen
  • scherm je vijver af met een net (geen waterdichte oplossing)
  • plaats oeverplanten en plantenbakken
  • zorg voor een diepe vijver zodat vissen diep kunnen wegkruipen

Het gebruiken van visdraad als raster is erg bewerkelijk. Ook kan een kat dit over het hoofd zien en zich verwonden.

Schrikdraad en geluidsalarm bij je vijver

Je kat straffen is onterecht, want jagen op vissen is instinctief. Maak het vissen gewoonweg moeilijker door ze moeilijk bereikbaar te maken. Schrikdraad is een middel bij vijvers dat wij sterk afraden. Het gebruik van een geluidsalarm heeft alleen op korte termijn een effect omdat je kat went aan het geluid. Ook is dit niet de meest diervriendelijke vorm.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…