Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Welke etenswaren zijn giftig voor mijn kat?

Je zou denken: als wij het kunnen eten, kan mijn kat het ook eten. Dat is niet helemaal waar. Bepaalde etenswaren zijn zelfs giftig voor de kat. Wij geven je een lijstje met gevaarlijke etenswaren voor je kat.

Van chocolade tot uien

Chocolade, koffiebonen, cafeïnetabletten, cacaopoeder of cacaocrème, thee, koffiedik, frisdranken en energiedranken zijn giftig voor katten. De symptomen treden gewoonlijk drie tot vier uur na het eten van een giftige stof op. Symptomen kunnen zijn: braken, diarree of ernstige hartritmestoornissen, die zelfs dodelijk kunnen zijn. Uien en knoflook beschadigen de rode bloedcellen. Je kunt dit zien aan donkergekleurde urine.

Andere gevaarlijke etenswaren

Net als voor de mens kunnen bepaalde paddenstoelen giftig zijn. Als ze toxines bevatten, zijn ze schadelijk voor je kat. Druiven en rozijnen veroorzaken (meestal binnen de 24 uur) maagstoornissen en beschadigen de nieren. Volwassen katten kunnen lactose (melksuiker) niet goed verteren, waardoor zuivelproducten problemen kunnen veroorzaken in het maag/darmstelsel, zoals braken en diarree. Zout veroorzaakt uitdroging en de schil en pit van avocado's kunnen de longen en het hart aantasten.

Noten en xylitol

Macadamianoten zijn giftig en ongeveer zes uur na het eten ervan zal je kat zich zwak voelen en last hebben van bevingen, spiertrillingen en buikpijn. Macadamianoten zitten vaak verwerkt in gebakjes en brownies. De zoetstof xylitol is giftig. Deze zit in suikervrije snoep, kauwgom, ontbijtkoek, bepaalde desserts, ontbijtgranen, sommige dranken en tandpasta. Xylitol kan binnen zestig minuten leiden tot een te lage bloedsuikerspiegel en nadien ook tot leverfalen.

Wat doe je als je kat iets fouts heeft gegeten?

Vermoed je dat je kat iets heeft gegeten waar ze ziek van kan worden, neem dan altijd contact op met de dierenarts. Voorzie je dierenarts van zoveel mogelijk informatie over het betreffende product, de hoeveelheid die je kat heeft opgegeten en wanneer dit gebeurd is. Check voor de complete lijst aan giftige stoffen voor je kat: licg.nl/vergiftiging-bij-huisdieren/


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…