Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe verloopt de introductie tussen twee katten?

Bij de introductie van een nieuwe kat, heb je maar één kans om dat goed te doen. Is de eerste ontmoeting negatief, dan kun je een serieus probleem hebben. Neem dus de tijd voor een gedegen en rustige introductie!

Katten bepalen het tempo

De katten bepalen het tempo waarin ze kennis willen maken met elkaar, maar jij speelt daarin wel een belangrijke rol. Creëer een eigen kamer voor de nieuwe kat en vanuit daar gaat de introductie beginnen. Zorg daarnaast dat elke kat haar eigen kattenbak (plus 1 extra), etens- en drinkbak heeft. Wrijf dan met een lapje langs de wangetjes van beide katten en leg deze doekjes bij elkaar in de ruimte. Beloon de katten als ze er aan ruiken. Als ze niet blazen, kun je voorzichtig verder gaan.

Huis verkennen

Sluit dan je eerste kat even op in een comfortabele ruimte en zet de deur open van de ruimte van je nieuwe kat. Zo kan zij op haar gemak het huis verkennen. Als ze weer terug is in haar 'eigen kamer', laat je je eerste kat er weer uit en zij zal ruiken dat de andere kat in haar territorium is geweest. Herhaal dit tot de katten zich comfortabel door het huis begeven. Dan is het tijd voor de ontmoeting. Nogmaals, dit kan na enkele dagen zijn, maar het kan ook weken duren voor jullie zo ver zijn!

Ontmoeting tussen beide katten

Zorg voor ruimte, vluchtroutes, verstopplekjes en zet de deuren open. Blijf er bij en ga het liefst tussen de katten in staan. Beloon de katten met een lieve stem als ze niet negatief reageren of gooi een brokje. Laat de ontmoeting niet te lang duren en voorkom dat de katten kunnen gaan vechten! De verhouding tussen vechtende katten herstellen kost veel tijd en is soms onmogelijk. Blijf beide katten hun eigen eetruimte aanbieden en dwing ze niet dichter bij elkaar te komen dan zij zelf willen!

Kattengedragsdeskundige

Hopelijk verloopt de introductie verder zonder problemen en tolereren de katten elkaar spoedig. Misschien zijn ze wel heel blij met elkaar en gaan ze al snel samen spelen of slapen. Maar mocht de introductie onverhoopt niet volgens plan verlopen, wanhoop dan niet. Schakel een kattengedragsdeskundige in en vraag om advies! Zij kan veel tips geven om het tij te keren en de katten in harmonie te laten samenleven met elkaar...


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…