Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe verzorg ik de vacht van mijn kat?

Anders dan honden zijn katten over het algemeen prima in staat zelf goed voor hun vacht te zorgen. Ze brengen dagelijks veel tijd door met vachtverzorging. Toch zijn er momenten dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken...

Ruiperiode

Op naaktkatten na, gaan alle katten twee keer per jaar door een ruiperiode. Hun vacht bereidt zich dan voor op een warmere of koudere periode en oude haren laten los. Die losse haren kunnen flink kriebelen en als je kat haar vacht verzorgt, kan ze de haren inslikken. Hierdoor heeft ze een grotere kans op haarballen. Dan is het fijn voor haar als je haar minimaal 1 à 2 keer in de week zachtjes borstelt of aait met een speciale handschoen om zo de losse haren te verwijderen.

Langharige katten

Katten met een langharige vacht kunnen soms wat meer moeite hebben om hun vacht in goede conditie te houden. Soms gaan de haren klitten; met name in de liezen, bij de nek en onder de oksels. Voor hen is het dus belangrijk dat hun vacht dagelijks gekamd wordt met een geschikte kam. Dit moet zorgvuldig en voorzichtig gebeuren, anders doe je je kat pijn. Als je haar dagelijks kamt, is de kans op klitten aanzienlijk minder en is de kambeurt dus ook zo gedaan.

Badderen

Sommige katten moeten af en toe in bad omdat ze een vettige huid hebben of omdat ze naar een show gaan. Hun vacht wordt dan gewassen zodat deze er extra mooi en verzorgd uit ziet. Laat je kat rustig wennen aan haar bad en zorg dat het water op een goede temperatuur is. Droog haar na afloop af met een lekkere zachte en warme handdoek en zorg dat ze in een warme ruimte lekker verder op kan drogen.

Voeding

De vacht van je kat heeft veel eiwitten nodig om goed te kunnen groeien. Ongeveer 30% van de eiwitinname van je kat gaat naar de aanmaak van nieuwe huidcellen en haar. Als je kat niet voldoende of slecht verteerbare eiwitten binnenkrijgt, kan dat resulteren in een dunnere, broze vacht. Vitamine A en E zijn natuurlijke antioxidanten en ook essentieel voor een gezonde huid en vacht. Zorg dus dat je kat een geschikte voeding krijgt, die haar helpt een gezonde vacht op te bouwen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…