Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe maak ik mijn kat (weer) zindelijk?

Misschien mankeerde je kat iets waardoor ze haar behoeften buiten de bak deed. Of misschien heb je een tweedekanskat geadopteerd en moet zij nog wennen aan haar nieuwe omgeving. Hoe help je je kat om weer netjes op de bak haar behoeften te doen?

Kattenbakmanagement

Een zindelijke kat begint met een goed en gedegen kattenbakbeleid. Als je een nieuwe kat in huis hebt, is het belangrijk dat ze weet waar de bak staat en dat hij altijd goed bereikbaar is. Breng haar de eerste dagen een paar keer naar de bak toe. Denk ook goed na waar je de kattenbak wilt hebben, want niets is zo verwarrend voor een kat als een toilet dat steeds wordt verplaatst. Heb je meerdere katten, onthoud dan dat je een kattenbak moet hebben voor elke kat, plus één extra.

Kattenbakvulling

Dan is de vulling voor de kattenbak heel belangrijk. Wij kunnen bijvoorbeeld vulling met een geurtje fijn vinden, maar voor je kat is dit juist helemaal niet fijn. Je kat wil goed kunnen graven, de korrels mogen niet te hard aan haar pootjes aanvoelen (hout- en silicakorrels) en het liefst niet te sterk ruiken. Om er achter te komen wat je kat het prettigst vindt, zou je een weekje meerdere bakken met andere vulling neer kunnen zetten. De favoriete wordt het meest gebruikt!

Niet straffen

Mocht je kat toch (nog) een keer buiten de bak haar behoeften doen, straf haar dan niet! Ze doet dat met een reden. Door haar te straffen, werk je stress in de hand en maak je van het plassen en poepen een beladen bezigheid, dat de onzindelijkheid alleen maar in de hand zal werken. Als je kat onzindelijk blijft, dan is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten.

Rust en regelmaat

Katten zijn gewoontedieren en worden het meest blij van een voorspelbare routine. Zeker als je kat ziek is geweest of als je een nieuwe kat in huis hebt, is het fijn als ze een vast dagelijks patroon heeft van eten krijgen, slapen en spelen met haar baasje. Wist je dat katten ongeveer 3 keer per dag plassen? Zo kun je een beetje in de gaten houden of jouw kat een normaal plasritme heeft.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…