Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe verzorg ik de oren van mijn kat?

De oren van een kat vragen vrij weinig verzorging. Als je kat gezond is, reinigen de oren zich vanzelf en heb je er als baasje geen omkijken naar. Toch kunnen katten last hebben van hun oren. Hoe herken je eventuele problemen en wat kun je dan doen?

Weinig oorproblemen bij katten

Honden hebben vaker problemen met oren dan katten: zo'n 20% van de honden heeft wel eens last tegen zo'n 4-7% van de katten. Maar áls katten problemen hebben met hun oren, bijvoorbeeld een oorontsteking, dan zijn deze vaak hardnekkig en lastig te verhelpen. Een oorontsteking bij katten kan veroorzaakt worden door middenoorpoliepen, middenoorontsteking, parasieten, een obstructie (er zit iets in) of allergieën.

Anatomie van een kattenoor

Het oor bestaat uit drie onderdelen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor.

  • Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang.
  • Het middenoor bestaat uit een holte, de bulla met de gehoorbeentjes. 
  • Het binnenoor bestaat uit het gehoororgaan en het evenwichtsorgaan.

Het oor van de kat is heel teer en gevoelig en kan daarom eigenlijk het best zoveel mogelijk met rust gelaten worden.

Kat heeft last van haar oor

Als je kat toch last heeft van haar oor, is er eigenlijk maar één oplossing: naar je dierenarts gaan. Ga nooit zelf dokteren en met een wattenstaafje het oor schoonmaken; je richt mogelijk blijvende schade aan en loopt risico je kat pijn te doen. Als het oor van je kat vies is, als ze met haar koppie schudt of veelvuldig aan haar oor krabt, is het altijd aan te raden naar de dierenarts te gaan. Zij kan de oorzaak vaststellen en indien nodig een behandeling starten.

Oor van de kat zalven

Als de dierenarts heeft vastgesteld dat je kat een probleem heeft dat opgelost kan worden met een speciale zalf, vraag dan aan de dierenarts of ze voor wil doen hoe je die zalf aanbrengt. Blijf je kat altijd met geduld behandelen. Als ze het aanbrengen van de zalf vervelend vindt, probeer de sessies dan zo kort mogelijk te houden en beloon haar achteraf met wat brokjes.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…