Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe lees ik de ingrediëntenlijst van kattenvoer?

Als er op een verpakking staat 'met kip', bestaat de voeding dan voornamelijk uit kip? 'Vers vlees' is toch veel beter dan 'gedehydreerde eiwitten'? Wat zijn dierlijke bijproducten? En zegt de volgorde waarin de ingrediënten genoemd staan nog iets?

Met kip...

'Met kip' zegt niet zo veel. Deze term mag al gebruikt worden op een verpakking als er slechts 4% daadwerkelijke kip in de voeding verwerkt zit. Als er 'Rijk aan kip' op de verpakking staat moet dit percentage 14% kip zijn. En wist je dat als er vers vlees gebruikt wordt, hier aan het eind van het productieproces veel minder van over is? Maar liefst 70% gaat verloren, omdat vers vlees voor een groot deel uit water bestaat. Feitelijk zit er dan dus nog minder vlees in de voeding...

Gedehydreerde eiwitten

Gedehydreerde eiwitten is een duur woord voor vleesmeel. Vleesmeel is gedroogd vlees. Dat klinkt misschien ongezonder, maar het tegendeel is waar. Doordat het vlees al gedroogd is, is het veel geconcentreerder en bevat het dus meer voedingsstoffen dan vers vlees. Als je op een verpakking 'gedehydreerde gevogelte-eiwitten' ziet staan, is dit geconcentreerd vleesmeel van gevogelte. Omdat vleesmeel veel lichter is dan vers vlees, staat het later genoemd in de ingrediëntenlijst.

Volgorde ingrediënten

De ingrediëntenlijst is gerangschikt op volgorde van gewicht vóór het productieproces. Het zwaarste ingrediënt staat dus vooraan op de lijst. Maar! In het geval van vers vlees kan dit dus misleidend zijn. Vers vlees is - zoals gezegd - aan het begin van het productieproces veel zwaarder dan vleesmeel en dus lijkt dat meer in de voeding aanwezig te zijn. Vleesmeel is vlees waar het water uit onttrokken en het vet van verwijderd is. Vleesmeel bestaat bijna 100% uit de gezonde voedingsstoffen.

Dierlijke bijproducten

Dierlijke bijproducten hebben een slecht imago. Het zijn organen (long, lever, hart en nier) en restvlees van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Ook deze restproducten zitten boordevol voedingsstoffen, alleen is het in onze cultuur niet zo gebruikelijk dit te eten. Daarom blijft het vaak 'over' na een slachtproces. Het zou zonde zijn om dit weg te gooien. Niet alleen voor het geslachte dier, maar ook omdat deze organen voedzaam en smakelijk zijn.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…