Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Moet ik de nagels van mijn kat knippen?

Moeten de nagels van je kat nu wel of niet geknipt worden? Meestal niet; vaak slijten ze vanzelf. Maar binnenkatten en oudere katten kunnen wel eens lange nagels hebben die beter iets korter gemaakt kunnen worden.

De kattenpoot

Wist je dat katten 18 nagels hebben: 5 aan elke voorpoot en 4 aan elke achterpoot. Nagels zijn belangrijk voor je kat. Ze kan er mee klimmen en zich verdedigen als een situatie daarom vraagt. Ze gebruikt haar nagels ook om geur af te zetten. Onder de nagels zitten de voetkussentjes waar geurklieren tussen zitten. Door op bepaalde plekken te krabben, laat ze feromonen achter en laat zij andere katten hiermee weten: dit is mijn territorium. Katten krabben ook om spanning af te reageren.

Wanneer moet ik de nagels knippen?

In principe hoef je de nagels van je kat vrijwel nooit te knippen. Zeker als je kat buiten komt, slijten de nagels vanzelf. Door aan bomen te krabben en op een harde ondergrond te lopen, slijt de bovenste laag van de nagel waardoor deze korter wordt. Toch kan het zijn dat de 'duimnagel' zo nu en dan bijgeknipt moet worden, omdat deze veel minder wordt gebruikt. Bij binnenkatten en oudere katten kunnen de nagels langer worden dan gewenst, zeker als ze niet voldoende krabgelegenheid hebben.

Hoe knip ik de nagels dan?

Het is sowieso aan te raden je kat van jongs af aan te laten wennen aan het feit dat je af en toe een pootje zachtjes vastpakt. Dat maakt het minder spannend als het dan ooit toch nodig is om een nagel te knippen. Knip de nagels als je merkt dat je kat bijvoorbeeld telkens blijft haken aan meubels of kleding of als nagels dreigen in te groeien. Zorg dat je een speciale nagelknipper hebt; hiermee is de kans kleiner dat je de nagel te kort knipt.

Stap voor stap

  1. Pak je kat rustig op schoot en stel haar gerust
  2. Pak een voorpootje zachtjes vast tussen duim en wijsvinger en geef een zachte druk
  3. De nagel komt tevoorschijn en dan kun je het puntje eraf knippen
  4. Zorg voor voldoende licht, zodat je niet in 'het leven' knipt
  5. Doe de achterpoten met z'n tweeën, zodat de één de kat zachtjes vasthoudt en de ander twee handen vrij heeft om de nagels te knippen
  6. Beloon de kat met een fijne knuffel of een spelletje als je klaar bent.

Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…