Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe respecteer ik de gewoontes van mijn kat?

Katten leven routinematig en hebben daardoor veel gewoontes. Deze hebben ze vaak al op jongere leeftijd ontwikkeld en hangen sterk samen met hun omgeving. Geef je kat de ruimte voor gewoontes om haar gezond en vrolijk te houden.

Gewoontedieren

Spelen op favoriete momenten, dat vaste rondje door het huis en altijd op dat ene plekje een kwartiertje in de vensterbank liggen. Je herkent misschien een van deze gewoontes bij je eigen kat. Want dat zijn katten: gewoontedieren. Het hebben van gewoontes is belangrijk voor je kat. Het biedt een kat houvast, geeft een comfortabel gevoel en draagt bij aan de gezondheid van je kat. Respecteer de gewoontes van je kat en stimuleer zelfs de ontwikkeling ervan.

Stimuleren routines

Als baasje kun je je kat helpen om routines te ontwikkelen. Laat bijvoorbeeld bepaalde deuren altijd open en speel spelletjes op vaste momenten. Ook als je nieuw gedrag wilt aanleren, is het slim om dit op een vast moment te trainen met je kat. Katten worden eerder ziek als routine ontbreekt. Geef je kat daarom de ruimte als zij haar dolle vijf minuten heeft of opnieuw in een doos wil kruipen. Gewoontes lijken voor ons soms wat gek, maar je kat heeft er een duidelijke bedoeling mee.

Voorzichtig met veranderingen

Veranderingen zijn vaak lastig voor katten. Helemaal als je kat al wat gevoeliger is voor stress. Mogelijk wijzigt de samenstelling van je huishouden, krijg je andere werktijden of ga je verhuizen. Houd daarbij je kat goed in de gaten en probeer een manier te vinden waarop zij toch haar routines kan uitvoeren. Zelfs kleinere veranderingen kunnen een groot effect hebben op je kat. Zorg dat favoriete speeltjes in de buurt zijn en laat deuren open voor het vaste looprondje van je kat.

Tips omgaan met gewoontes van je kat

  • Geef je kat de ruimte
  • Probeer niet alle gewoontes te begrijpen
  • Stimuleer gewoontes door het gebruiken van vaste tijdstippen
  • Train gewoontes met extra brokjes van eigen voeding
  • Neem de tijd om de routines van je kat waar te nemen
  • Houd rekening met gewoontes (open deuren, vaste slaapplekken)

Je kat wordt blijer en blijft gezonder als je haar gewoontes respecteert. Je verkleint te kans op stress bij je dier.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…