Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat is natuurlijk eetgedrag voor een kat?

Als katten in de natuur leven, moeten ze jagen voor hun eten. Ze vangen bij voorkeur kleine prooien en dus (hopelijk) meerdere op een dag. Wat heeft dit natuurlijke gedrag voor invloed op het eetgedrag van de katten die bij ons in huis wonen?

Meerdere kleine maaltijden

Als je katten onbeperkt eten aanbiedt, zul je zien dat de veel katten heel goed in staat zijn zelf hun hoeveelheid te reguleren. Ze zullen dan wel tien tot zestien keer per dag kleine beetjes eten. Dit is een natuurlijk instinct wat is overgebleven van hun voorvaderen: de Afrikaanse wilde kat. Helaas zijn niet alle katten in staat zelf de hoeveelheid voeding die zij nodig hebben te reguleren en bij hen ligt dan overgewicht op de loer. Wees hier dus voorzichtig mee, vooral bij binnenkatten.

Kleine porties

Het is voor onze huiskat dus erg fijn als zij meerdere keren per dag kan eten. Als je kat het niet zelf kan reguleren, kun je haar helpen door haar dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te verdelen over minimaal twee porties, maar het liefst meer. Dit voorkomt dat ze tussendoor honger krijgt. Om je te helpen bij het geven van kleine porties, kun je je kat laten wennen aan een voederautomaat. Deze kun je op vaste tijden instellen zodat je kat op gezette tijden haar voeding krijgt.

Droogvoeding

En is het dan 'natuurlijker' om droogvoeding of natvoeding te geven? Eigenlijk zou je het het beste kunnen combineren. Dat noemen we mixed feeding. In droogvoeding zitten namelijk heel geconcentreerd alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft en dan weet je dus zeker dat ze alles in de juiste hoeveelheid binnen krijgt.

Natvoeding

Natvoeding vinden katten vaak lekkerder en is minder calorierijk. Daarnaast vinden veel katten het fijn om te af en toe te wisselen van textuur in hun voeding. Daarbij bestaat natvoeding voor zo'n 80% uit water. Dit helpt weer om je kat voldoende vocht binnen te laten krijgen. Want katten zijn van nature slechte drinkers. Door 's ochtends droogvoeding te geven en 's avonds natvoeding, geef je je kat de beste combinatie. Royal Canin heeft vaak passende natvoeding bij een droogvoeding.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…