Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe vang je urine op bij je kat?

Je vermoedt een blaasontsteking of mogelijk zelfs nierproblemen bij je kat. Het eerste dat je dierenarts aan je zal vragen is een beetje urine van je kat op te vangen. Oef, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Of valt het wel mee...?

Plastic korrels of reepjes plastic zak

Er is maar één manier om urine op te vangen van je kat en dat is als ze het op de kattenbak doet. Dus als je een buitenkat hebt, zul je haar toch even binnen moeten houden tot ze een keer op de bak heeft geplast. Die bak kun je dan voorzien van speciale plastic korrels of reepjes van een plastic zak die de urine niet opnemen. Zo kun je dan na het plassen eenvoudig met een pipet wat urine opzuigen. Ga als volgt te werk:

Stappenplan urine opvangen

  1. Maak de kattenbak goed schoon en spoel deze heel goed na met water. Er mogen geen zeepresten achterblijven; deze beïnvloeden de zuurgraad van de urine. 
  2. Strooi de speciale kattenbakkorrels of reepjes in het midden van de kattenbak en zet de bak terug op de gebruikelijke plek. 
  3. De urine dient zo snel mogelijk na het urineren te worden verzameld. Hou de bak schuin zodat je zoveel mogelijk op kunt zuigen met de bijgeleverde pipet.
  4. Breng de urine zo snel mogelijk na het opvangen naar de dierenarts voor het urineonderzoek.

Indien direct wegbrengen niet lukt, bewaar de urine dan in de koelkast voor maximaal 8 uur. Bewaren van de urine heeft invloed op de samenstelling. Veranderingen treden al op vanaf 2 uur na het urineren. Laat daarom de urine zo snel mogelijk onderzoeken door de dierenarts.

Meerdere katten?

Heb je meerdere katten in huis, dan sta je voor een extra uitdaging. Meest voor de hand liggend is om de kat met het probleem op te sluiten in een kamer met een kattenbak. Maar dit kan er toe leiden dat ze haar plas juist ophoudt! Beter is om de andere katten weg te houden van die ene kattenbak, zodat de bewuste kat op haar gemak en wanneer het haar uitkomt, kan plassen. Als het echt niet lukt om urine op te vangen, kun je met de kat naar de dierenarts en daar een blaaspunctie laten doen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…