Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Zijn mijn katten vriendjes?

Je hebt misschien twee of meerdere katten in huis, maar hoe weet je nu of ze elkaars aanwezigheid tolereren of echte vriendjes zijn? Katten snappen de lichaamstaal onderling heel goed, maar voor ons als baasjes kan het aflezen nog knap lastig zijn!

Sociaal gedrag

Als je katten naar elkaar blazen en lelijk doen, zien wij ook wel dat ze geen vriendjes zijn. Maar vaak zijn de signalen veel subtieler. Welk gedrag vertonen katten die echt tot elkaars groep behoren en die je dus vriendjes kunt noemen? Katten die tegen elkaar aan slapen, elkaar wassen, tegen elkaar wrijven en elkaar begroeten door neus-neuscontact, kun je vrienden noemen. Ze vormen samen een zogenaamde sociale groep. Dit kunnen dus ook twee katten binnen een groep van meer katten zijn!

Negeren

Katten die elkaar negeren zijn geen vrienden te noemen. Het is dan van belang dat jij als baasje het gedrag van je katten heel goed observeert. Als je katten namelijk niet vechten, maar ook geen sociaal gedrag vertonen zoals hierboven beschreven, dan kan het zijn dat er onderling heel veel spanning heerst. Als twee katten bijvoorbeeld samen op de bank zitten, maar met hun rug naar elkaar toe, zegt dat veel over het onderlinge contact: wij zijn geen vrienden.

Stress-signalen

Let daarom goed op of er stress-signalen zijn. Staren ze elkaar aan? Dat is een vorm van agressie. Kijkt een van de twee katten altijd weg? Dat is een vorm van onderdanigheid. Zie je dat een van je katten altijd de doorgang voor je andere kat blokkeert? Dan is hij dominant over je andere kat. Deze katten zijn zeker geen vrienden. Zie je dat je katten naar elkaar knijpen met hun oogjes, dan is dat een teken van geruststelling: 'ik zal je niets doen'.

Vechtende of spelende katten?

Het verschil tussen spel en conflict kun je zien (en horen!) aan de lichaamstaal van een kat. Spelende katten houden hun nagels ingetrokken, bijten geremd en maken geen geluid. Ook tonen ze in het spel vaak een ‘spelgezicht’ en staat hun bek half open. Hoor je gegrom, blazen de katten tegen elkaar of hoor je een piep, dan is het echt geen spel! Haal je katten dan zo snel mogelijk uit elkaar. Geef je katten dan de ruimte; een eigen kattenbak, etensbak en fijn slaapplekje!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…