Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe beloon ik mijn kat?

Heeft je kat netjes haar behoefte gedaan in de kattenbak? Of krabt ze voor het eerst aan de krabpaal in plaats van je bank? Dat verdient een beloning! Wij geven tips hoe je kunt belonen en vertellen waarom het straffen van je kat niet werkt.

Waarom beloon je een kat?

Aaien of kroelen met je kat doe je waarschijnlijk regelmatig. Toch kan het zijn dat je je kat een keer extra wilt belonen. Bijvoorbeeld na het vertonen van goed gedrag of als je een gedragsverandering traint. Het is belangrijk dat je op de juiste manier beloont en ongewenst gedrag wil je het liefst negeren. Ook is het verstandig om direct na het moment van het goede gedrag te belonen. Zo begrijpt je kat beter waarom zij de beloning ontvangt.

Hoe beloon je je kat?

Een kat is snel tevreden als het om een beloning gaat. Je kunt je kat op de volgende manieren belonen:

  • speel een spelletje
  • geef een bepaald speeltje alleen na goed gedrag
  • beloon met extra brokjes van haar normale voeding
  • spreek je kat toe met lieve stem
  • houd een lange knuffelsessie

Belonen met brokjes, maar...

Bij belonen denk je misschien al snel aan een extra snack of brokjes. Het is verstandig om deze vorm van belonen te beperken. Zo voorkom je overgewicht bij je kat en problemen die hiermee gepaard gaan. Wel kun je, naast droge brokjes, natvoeding overwegen als je dit normaal niet geeft aan je kat. Variëren met voeding kan een beloning zijn en anders maak je kat vast blij met een extra knuffel of het spelletje! Natvoeding bestaat voor 80% uit water en is dus ook gezond voor haar urinewegen

Ongewenst gedrag

Het straffen van je kat bij ongewenst gedrag raden we af. Katten begrijpen straf niet en het is beter om ongewenst gedrag te negeren. Laat je kat goed gedrag zien of maakt zij duidelijk vorderingen, dan is het tijd voor een beloning. Straffen maakt een kat angstig en gestrest en zo kan nog meer ongewenst gedrag ontstaan, zoals sproeien, uithalen en krabben aan meubels. Onthoud dat krabben, klimmen en spelen natuurlijk gedrag is voor je kat en niet afgestraft hoort te worden.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…