Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat heb je nodig als je meerdere katten hebt?

Als je meer dan één kat in huis hebt, zul je ook meerdere spullen voor je katten moeten hebben. Zo voorkom je stress en eventuele gevechten tussen je katten. Maar wat moet je dan precies hebben en in welke hoeveelheid?

Kattenbakken

Als je meer dan één kat hebt, heb je meerdere kattenbakken nodig. De stelregel is: aantal kattenbakken gelijk aan het aantal katten PLUS één. Dus als je drie katten hebt, zou je vier kattenbakken moeten hebben. Het idee hierachter is dat er nooit strijd mag ontstaan over wie er eerst naar de bak mag. Als dat wel het geval is, is er een aanzienlijke kans op onzindelijkheid bij één van de katten. Katten moeten altijd een keuze hebben in welke bak ze gebruiken en moeten nooit hoeven wachten.

Etens- en drinkbakjes

Ook zul je voor elke kat een eigen etensbak en het liefst ook een eigen drinkbakje moeten hebben. De etensbakjes staan bij voorkeur niet te dicht bij elkaar. Voor katten is eten geen sociale aangelegenheid. De aanwezigheid van een andere kat zorgt alleen maar voor spanning en concurrentiestrijd. De kans dat je kat haar eten naar binnen zal schrokken, is groter. Katten eten het liefst in alle rust, zonder soortgenoten in de buurt.

Krabpalen

Door te krabben communiceren katten met elkaar. Tussen hun voetkussentjes zitten geurkliertjes en daarmee markeren ze hun territorium. Om te voorkomen dat je katten gaan krabben aan je meubels en gordijnen, is het dus aan te raden voldoende krabplanken en -palen aan te schaffen. Het beste plaats je deze in de looproutes van de katten. Dan zullen ze er het meest gebruik van maken. Ook vinden veel katten de ligplekken bovenop de krabpalen fijn; ze houden van hoge plekken.

Mandjes en slaapplekken

Katten houden van slapen, ze doen dit dan ook wel twaalf tot zestien uur per dag. Daarom is het belangrijk dat elke kat een eigen comfortabele slaapplaats heeft. De band tussen de katten bepaalt of je hun spullen echt strikt gescheiden moet houden of dat je het wel een beetje los kunt laten. Zijn de katten beste maatjes, dan zal er minder onderlinge concurrentie zijn. Als katten elkaar tolereren, maar geen dikke vriendjes zijn, dan zijn bovenstaande adviezen wel heel belangrijk!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…