Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kan mijn raskat naar buiten?

De meeste katten vinden het fijn om naar buiten te kunnen. Er gebeurt iets, ze kunnen jagen op insecten en ze halen een frisse neus. Maar is het verstandig om je raskat vrij buiten te laten lopen?

Kans op diefstal

Raskatten zijn mooi, bijzonder en vaak extra aanhankelijk. Ze zijn ook nog eens prijzig in aanschaf, wat maakt dat er een grotere kans bestaat dat ze misschien mee naar huis genomen worden door iemand. Als je een raskat hebt en je wilt haar wel lekker naar buiten laten gaan, is het sowieso aan te raden dat alleen te doen als je thuis bent, zodat je een oogje in het zeil kunt houden. Als je over een tuin beschikt, kun je deze op een katvriendelijke manier afschermen.

Brits Korthaar en Siamees

De Brits Korthaar is eigenlijk de Engelse variant op onze Europees Korthaar. De karakters kunnen per kat best uiteen lopen en het zal dus per kat verschillen of ze goed gedijt als binnenkat of toch wel erg graag naar buiten wil. De Siamees is erg dol op gezelschap en zal er dus sneller voor kiezen om bij jou te blijven dan om op pad te gaan. Maar de Siamees heeft ook veel energie en zal dus de nodige beweging vragen.

Ragdoll en Maine Coon

De Ragdoll is een kat die over het algemeen prima gedijt als binnenkat. Deze raskat is erg goed van vertrouwen en is zij dus makkelijk mee te lokken door vreemden, waardoor ze al snel ver van huis terechtkomt. Hou haar dus goed in de gaten als je haar buiten laat. De Maine Coon is weer een kat die juist ruimte nodig heeft en zou dus erg blij worden van in elk geval een afgesloten tuin. Een Maine Coon en Noorse Boskat zijn vanwege hun formaat en behoefte aan beweging geen ideale binnenkatten.

Energieniveau van je kat

De ene kat vindt het prima om lekker binnen te blijven en de ander zit klagelijk voor het raam omdat zij zo graag naar buiten gaat. Voor sommige raskatten is het wel veiliger ze binnen te houden of in elk geval in een afgesloten tuin. Zorg wel altijd voor voldoende uitdaging door klim- en krabgelegenheid aan te bieden, speel regelmatig met ze en geef ze bijvoorbeeld een voerbal. Als binnenkatten niet voldoende beweging en uitdaging krijgen, liggen overgewicht en verveling op de loer.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…