Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe wandel ik met mijn kat aan de lijn?

Is je kat niet gewend om vrij buiten te lopen en wil je ontdekken of zij extra bewegingsvrijheid leuk vindt? Oefen dan eens met een kattentuigje. Je ontdekt al vrij snel of je kat plezier beleeft aan deze nieuwe ervaring!

Waarom gebruik je een tuigje voor je kat?

Er zijn verschillende redenen waarom je je kat misschien buiten wilt aanlijnen. Je kat gaat voor het eerst naar buiten, je woont in een drukke buurt met veel verkeer of je kat gaat regelmatig naar een oppas op loopafstand van je huis. Begin je met aanlijnen, dan is het verstandig om je kat te laten wennen aan een tuigje en dit rustig op te bouwen. De ene kat kan er geen genoeg van krijgen en de andere kat blijft liever binnen. Je merkt vrij snel of jouw kat het lopen aan de lijn leuk vindt.

Voor- en nadelen kattentuigje

Aan het gebruik van een tuigje zitten voor- en nadelen.

Voordelen:

  • Vergroot de bewegingsvrijheid van je kat
  • Je kat gaat veiliger op pad
  • Niet iedere kat ervaart beperking in beweging door het tuigje

Nadelen:

  • Meer andere katten en honden op straat dan in de eigen tuin of omgeving 
  • Sommige katten vinden een tuigje en vastzitten niet prettig

Aangelijnd lopen met je kat vraagt ook om meer tijd van jou als baasje. Bedenk vooraf goed of je tijd kunt vrijmaken voor jullie nieuwe uitjes.

Hoe laat ik een kat wennen aan een tuigje?

Doe je je kat voor het eerst een tuigje om? Oefen dan eerst meerdere keren in huis. Als je kat eenmaal gewend is aan het tuigje, kun je aanlijnen. Loop jullie eerste rondje in een rustige omgeving. Er komen namelijk veel nieuwe sensaties op je kat af, zoals nieuwe geuren en het rennen door gras. Lees de lichaamstaal van je kat om te zien hoe zij al dit nieuws ervaart. Woon je in een drukkere omgeving, dan is het verstandig om de eerste rondjes vroeg in de ochtend of laat in de avond te lopen.

Passend tuigje kiezen

Voor het aanlijnen van je kat kun je voor een tuigje of halsband kiezen. Onze voorkeur gaat sterk uit naar een tuigje. Met een tuigje verdeel je de trekkracht en voorkom je dat de nek van je kat belast raakt. Tuigjes zijn soms verstelbaar en worden gemaakt van verschillende materialen. Kijk goed welk tuigje het beste bij jouw kat past zodat zij geen ongemak ervaart. De lengte van de lijn is ook belangrijk. Eenmaal het juiste tuigje gevonden, kunnen jullie samen gaan oefenen!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…