Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat bedelt om eten

Als je kat om eten bedelt, is dat hoogstwaarschijnlijk te wijten aan haar opvoeding. Slechte gewoontes zijn lastig af te leren, maar niet onmogelijk. Met een flinke dosis geduld en een consequente houding - van het hele gezin - kom je een heel eind.

Waarom bedelt je kat?

Je kat heeft waarschijnlijk geleerd dat bedelen haar iets oplevert. Stel; ze springt op de ontbijttafel en kan ongestoord een likje boter nemen. Of jij eet met je bord op schoot en geeft je kat na een vragende blik ook een stukje vlees. Of je kat loopt miauwend om je benen en jij snelt naar de voedingston om haar eten te geven. Haar gedrag levert haar dus iets positiefs op. Het is aan jou om dit af te leren en haar dus niet meer te belonen voor haar ongewenste gedrag.

Hoe leer je het bedelen af?

Het zal niet makkelijk zijn en katten kunnen volhardend zijn. Maar de aanhouder wint. Als je wilt dat je kat stopt met bedelen, zul jij consequent moeten zijn in het niet meer toegeven aan haar vraaggedrag. Geef haar op vaste tijden een portie eten. Verdeel haar dagelijkse aanbevolen hoeveelheid het liefst over meerdere maaltijden per dag. Dit houdt haar voldaan en tevreden. Gebruik desnoods een voedingsautomaat. Stop rigoureus met het geven van tussendoortjes en snacks.

Tussendoortjes zijn ongezond

Realiseer je dat het geven van tussendoortjes, en zeker menselijk eten, heel ongezond is voor je kat. Het is vaak te zout, te calorierijk en soms zelfs giftig. Deze wetenschap helpt je misschien om sterk te blijven en haar vragende ogen te weerstaan. Bedenk ook dat je kat een groter risico loopt op overgewicht, met alle gezondheidsgevolgen van dien. Ze heeft een leuker, langer en gezonder leven als ze goed op gewicht is en blijft.

Sluit ziekte uit

Een heel enkele keer bedelt je kat omdat ze simpelweg echt honger heeft. Dan kan het zijn dat ze niet de juiste voeding krijgt en bepaalde voedingsstoffen tekort komt. Ze zal deze willen aanvullen door te blijven eten. Het kan ook zijn dat ze problemen heeft met haar spijsverteringsstelsel en dat ze de voedingsstoffen uit haar voeding niet goed kan opnemen. Denk je dat je je kat voldoende voeding geeft, maar blijft ze om eten vragen, check dan bij de dierenarts of ze gezond is.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…