Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe houd je het urinewegstelsel van je kat gezond?

Katten kunnen vrij snel last krijgen van een ontsteking aan hun urinewegstelsel. Blaasgruis/-stenen zijn vaak de oorzaak, maar ook stress of onvoldoende drinken kunnen een rol spelen. Hoe verklein je de kans op zo'n ontsteking?

Drinken en natvoeding

De eerste belangrijke stap is je kat voldoende vocht binnen te laten krijgen. Als de urine van je kat namelijk heel geconcentreerd wordt, is de kans groter dat de aanwezige mineralen gaan kristalliseren. Deze kristallen vormen uiteindelijk gruis of stenen. Drinkt je kat heel weinig, dan kun je overwegen haar natvoeding te geven. Natvoeding bestaat voor 80% uit water en dit is een eenvoudige manier om je kat toch voldoende vocht binnen te laten krijgen.

Beweging en overgewicht

Uit onderzoek is gebleken dat inactiviteit een rol kan spelen bij het ontstaan van urinewegproblemen. Met name binnenkatten en katten met overgewicht bewegen minder en bij hen worden deze aandoeningen dan ook vaker geconstateerd. Zorg dus dat je kat netjes op gewicht is en geef haar voldoende reden om actief te zijn. Geef je binnenkat eens een voerbal of leg haar brokjes op verschillende hoogtes.

Kattenbak en stress

De kattenbak speelt ook een belangrijke rol. Katten houden van een schoon en goed bereikbaar toilet. Dus als haar kattenbak vaak vies of slecht bereikbaar is, is de kans groot dat zij haar urine vaak ophoudt. Je kat krijgt hier ook stress van, wat problemen aan haar urinewegen weer in de hand kan werken. Ervaart jouw kat sowieso snel stress, overweeg dan om een feromonen-verdamper op te hangen. Veel katten worden daar rustiger van.

Voeding

Als je kat eenmaal een keertje blaasgruis heeft gehad, is de kans vrij groot dat ze dit nogmaals krijgt. Er zijn twee veelvoorkomende soorten blaasgruis: struviet en calciumoxalaat. Een speciale voeding is dan heel belangrijk! Via de samenstelling van de voeding kan de pH van de urine beïnvloedt worden. Ook is de samenstelling van mineralen in de voeding aangepast en zorgt de voeding ervoor dat de urine verdund wordt. Dit verkleint de kans op het vormen van kristallen/blaasgruis.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…