Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kan ik mijn kat in bad doen?

Katten en water; het is voor velen een gekke combinatie. 'Katten houden toch helemaal niet van water?' Dit klopt niet helemaal. Als een kat van jongs af aan aan water went, kan ze het best heel lekker vinden...

Is het nodig om je kat te wassen?

De meeste katten houden zichzelf netjes schoon en voor hen is het dus niet nodig om ze in bad te doen. Toch zijn er situaties waarbij het wel wenselijk is je kat even te badderen. Eigenaren van raskatten, die shows bezoeken, moeten hun kat zelfs van te voren wassen. Hun vacht krijgt dan een bepaalde gewenste structuur. Deze katten zijn het ook gewend en vaak vinden ze het heerlijk. Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom je kat toch een keertje in bad moet...

Vervuilde vacht

Misschien is je kat een keertje in een boerenslootje gevallen, heeft ze onder een lekkend motorblok gezeten of heeft ze in haar reismandje gepoept of geplast. Kortom: ze is best vies! Dan kan het fijn zijn haar even te wassen. Bedenk wel dat als je dit niet van jongs af aan hebt opgebouwd, je kat dit in eerste instantie niet fijn zal vinden! Bouw het wennen aan water dan ook het liefst rustig op.

Ouderdom of verharen

Het kan zijn dat je kat vanwege ouderdom (artrose) minder flexibel wordt en zichzelf niet meer op alle plekken goed schoon kan houden. Dan is het fijn als je haar kunt helpen. Sommige katten blijven verharen. Dat is vervelend voor jou als baasje maar ook voor haar. Ze kan last krijgen van haarballen. Een goede wasbeurt haalt alle losse haren uit haar vacht en helpt haar door de rui. Ook hier geldt: je kat moet er wel al een beetje aan gewend zijn! Gebruik altijd een speciale kattenshampoo!

Drogen

Als je je kat hebt gewassen, moet je haar natuurlijk ook weer drogen. Die uitdaging is mogelijk nóg groter. Van het lawaai en blazen van een föhn worden de meeste katten vaak niet blij. Bij een kortharige kat is een handdoekdroge vacht voldoende, maar (half)langharige vachten moeten echt droog, omdat ze anders gaan klitten. Laat je kat dus weer rustig en op haar eigen tempo wennen aan de föhn en forceer niets! Sluit een was/droogbeurt altijd positief af met iets lekkers of een knuffel.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…