Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn katten vechten met elkaar

Als je meer dan één kat in huis hebt, kan dat heel goed samen gaan. Ze kunnen zelfs samen slapen, maar ook gewoon elkaars aanwezigheid tolereren. Het kan echter ook zijn dat ze elkaar in de haren vliegen. Dat is minder leuk...

Redenen voor conflicten

Er kunnen heel veel redenen aan een vechtpartij ten grondslag liggen. Gingen je katten eerst wel goed met elkaar om, maar nu ineens niet meer? Dan kan één van de twee misschien iets mankeren, dus ga altijd even naar de dierenarts. Is er misschien iets veranderd in huis en kunnen de katten hun routines niet meer uitvoeren zoals ze gewend waren? Katten zijn gewoontedieren en als hun dagelijkse routine wordt verstoord, kan dat leiden tot agressie.

Goede introductie

Of je katten het goed met elkaar kunnen vinden, heeft veel te maken met de manier waarop ze aan elkaar geïntroduceerd worden. Katten zijn van nature solitaire dieren en als ze dan toch moeten samenleven met een soortgenoot, kun je het beste kiezen voor een aanverwante kat, dus een broertje, zusje of moederpoes. Komt er toch een heel andere kat bij, verdiep je dan even in een goede manier om hen aan elkaar te laten wennen. Als je het te snel doet, wordt de kans op vechtpartijen groter.

Voldoende attributen

Om ruzie tussen meerdere katten in huis te vermijden, is het belangrijk dat elke kat de ruimte heeft om haar eigen routine te vervullen. Elke kat heeft een eigen kattenbak nodig (plus 1 extra in huis), eigen etens- en drinkbakjes en een eigen slaapplek. Ook moet de kat voldoende krabgelegenheid hebben en een eigen route om eventueel naar buiten te kunnen, zonder de andere kat tegen te komen. Is één van deze zaken verstoord, dan kan dat ineens een ruzie tussen je katten in de hand werken.

Na ruzie herintroduceren

Wat kun je doen als je katten net flink gevochten hebben? Ze eerst allebei - apart van elkaar - tot rust laten komen. Dit houdt in dat je misschien een kat even op moet sluiten, maar zorg dat ze elkaar even niet meer zien. Zijn ze allebei weer rustig, zorg dan dat ze elkaar in een grote ruimte weer voor het eerst zien. Slaat direct de vlam weer in de pan, haal ze weer uit elkaar. Als het fout blijft gaan, schakel dan een kattengedragsdeskundige in. Het conflict is bijna altijd op te lossen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…