Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat plast in huis

Als je kat in huis plast, kan dat echt heel vervelend zijn. Urine van katten ruikt sterk en het is lastig goed te reinigen. Hoe vervelend je het ook vindt, je kat doet dit niet expres... Dus straf haar niet en ga op onderzoek uit!

Op zoek naar de reden

Als je kat ineens niet meer op haar bak plast, is het zaak direct actie te ondernemen. Hoe langer ze namelijk onzindelijk is, hoe lastiger het wordt om dit gedrag weer om te keren. Sluit eerst een medische oorzaak uit. Kijk goed naar je kat. Gaat ze wel naar de bak, maar heeft ze misschien pijn bij het plassen? Plast ze heel kleine beetjes? Probeer, als het even lukt, wat urine op te vangen en neem haar mee naar de dierenarts om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten. Pas dan kun je verder.

Veranderingen

Als je kat gezond is, ga je op zoek naar wat dan de reden van haar onzindelijkheid kan zijn. Vraag je zelf heel kritisch af of je zaken recent hebt veranderd:

  • Andere kattenbak, andere plek, andere vulling 
  • Ander schoonmaakmiddel dat bijvoorbeeld sterker ruikt
  • Nieuwe kat of huisgenoot in huis 
  • Nieuwe buurtkat 
  • Andere dagelijkse routine

Onzindelijkheid kan namelijk goed in de hand gewerkt worden door stress en soms krijgt je kat stress van iets dat jij helemaal niet in de gaten hebt!

Kattenbak

Jij vindt het ook fijn om naar een comfortabel en schoon toilet te gaan, dat is voor je kat niet anders. Ook al heb je niets aan de kattenbak veranderd, het kan toch zijn dat je kat ineens de bak mijdt. Ga ook hier na of dat iets met haar lichamelijke toestand te maken kan hebben (artrose, waardoor instappen pijnlijk wordt), of dat ze ineens de bak een stukje te klein vindt. Probeer eens een opvangbak voor onder een wasmachine neer te zetten. Veel katten vinden een grote bak heel fijn.

Urineplekken schoonmaken

Wist je dat onzindelijkheid van katten in 99% van de gevallen op te lossen is? Als je er zelf niet uitkomt, raadpleeg dan je dierenarts of een kattengedragsdeskundige. Zij kunnen waardevolle tips geven. Tot die tijd zit er niets anders op dan de urinevlekken goed schoon te maken. Dit doe je het meest effectief met een sopje van soda en biotex. Dit verwijdert de geur grotendeels. Probeer ondertussen de plekken waar ze graag plast onbereikbaar te maken.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…