Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat voor gedrag heeft een binnenkat?

Een binnenkat heeft een andere daginvulling dan een buitenkat. Buiten hebben katten meer beweging, maar liggen er mogelijk ook meer gevaren op de loer. Hoe vult een binnenkat haar dag en waar kun je rekening mee houden?

Slapen en luieren

De favoriete bezigheden van katten lijkt slapen en luieren. Je kat heeft verschillende plekjes in huis waar ze graag even wegdommelt of uit het raam ligt te kijken. Dit is niet voor niets, want ze heeft haar slaap ook echt nodig. Soms wel oplopende tot 18 uur op een dag. Rond schemertijd worden de meeste katten actiever. Rennen, spelen, verstoppen... Ook dit hoort bij het leven van je binnenkat. Houd wel altijd in de gaten of het slaappatroon van je kat ongeveer gelijk blijft.

Buitenleven nabootsen

Om je kat vrolijk en gezond te houden, is het van belang om factoren uit het buitenleven na te bootsen:

  • daag uit om te jagen en te rennen met speeltjes en spelletjes
  • zorg voor een krabpaal voor haar nagelonderhoud
  • geef extra aandacht en uitdaging als er geen andere katten in huis zijn
  • schaf een goede kattenbak aan voor haar behoeftes

Let goed op of je binnenkat niet ontsnapt. Ze is namelijk niet bekend met de gevaren van buiten en kan zo erg gestrest en gedesoriënteerd raken.

Voordelen binnenleven

Door je kat binnen te laten leven, sluit je bepaalde risico's uit. Zo is de kans nihil dat ze aangereden wordt, in een gracht valt, gestolen wordt of bepaalde ziektes oploopt die buiten overgedragen worden door andere katten. Binnenkatten worden daardoor vaak wat ouder. Mits zij natuurlijk een gezond leven leidt; voldoende beweegt en niet te zwaar wordt. Zorg dus dat zij voldoende beweging krijgt door haar jachtinstinct te stimuleren met speelhengels of propjes.

Verzorging vacht

Je binnenkat besteedt ongeveer 3 tot 4 uur aan haar vachtverzorging. Door deze verzorging krijgt ze veel haar binnen dat haarballen kan veroorzaken. Als jouw kat snel last heeft van haarbalvorming, dan kun je overwegen haar ROYAL CANIN® Hairball Care te geven. Deze voeding helpt ingeslikte haren via de ontlasting uit te scheiden en zo de vorming van haarballen te verminderen. Natuurlijk kun je haar ook regelmatig kammen en haar zo helpen minder haar binnen te krijgen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…