Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Heeft jouw kat een gezonde vacht?

Een gezonde, volle vacht zegt vaak iets over de algehele gezondheid van je kat. Als haar vacht dof of broos is, overmatig uitvalt of kale plekken vertoont, geeft dat meestal aan dat er iets loos is. Hoe ziet de vacht van jouw kat eruit?

Haaruitval

Als je kat meer haar verliest dan normaal, kan ze gewoon in de rui zijn. Maar als dit buiten de ruiperiode (voor- en najaar) gebeurt, kan er iets anders aan de hand zijn. Ze kan bijvoorbeeld ringworm hebben. Ringworm is een schimmelinfectie in de huid van je kat en veroorzaakt kale plekken in haar vacht en een rode en geïrriteerde huid. Ook kan de vacht broos zijn. Ringworm is besmettelijk en komt vaker voor in huishoudens waar meerdere katten leven. Ook langharige katten zijn bevattelijker.

Overmatige vachtverzorging

Als je kat zichzelf wast, ontdoet ze haar vacht van parasieten, loszittende haren en oneffenheden. Haar tong kan haren echter ook afbreken, wat leidt tot haarverlies. Als je kat zichzelf overmatig wast, kan dat leiden tot een slechte vachtconditie en zelfs tot kale plekken. Daarnaast loopt ze het risico meer dode haren binnen te krijgen, wat haarballen kan veroorzaken en tot problemen in haar spijsverteringssysteem kan leiden. Dit komt meer voor bij binnenkatten of katten die stress ervaren.

Voeding

De huid en vacht van je kat hebben eiwitten nodig om goed te kunnen groeien en in goede conditie te blijven. Ongeveer 30% van de eiwitinname van je kat gaat naar de aanmaak van nieuwe huidcellen en haar. Als je kat niet voldoende of slecht verteerbare eiwitten binnenkrijgt, kan dat leiden tot een dunnere, broze vacht of zelfs haaruitval. Ook de vitamines A en E zijn essentieel voor een gezonde huid en vacht. Heeft je kat problemen met haar vacht, raadpleeg dan je dierenarts.

Speciale voeding voor (half)langharige katten

Katten met (half)langhaar kunnen dus best wat ondersteuning gebruiken bij de aanmaak van die mooie lange haren. Voor hen bestaan er specifieke voedingen die hen helpen hun huid en vacht gezond te houden zoals: ROYAL CANIN® Hair & Skin ROYAL CANIN® Indoor Longhair en verschillende rasvoedingen zoals voor de Maine Coon en Perzisch Langhaar. Wil je weten of er een speciale voeding is die jouw kat helpt haar vacht gezond te houden, vul dan de voedingswijzer in op onze website!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…