Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Waarom sabbelen sommige katten?

Je kat sabbelt graag aan haar staart, eigen poten, een wollen deken of zelfs jouw arm. Je hoeft je hier niet direct zorgen om te maken, zolang het maar niet obsessief gebeurt. We vertellen je meer over waar dit gedrag vandaan komt.

Mogelijke oorzaken waarom je kat sabbelt

Redenen waarom je kat graag sabbelt, kunnen nogal uiteen lopen:

  • erfelijkheid en ras
  • te vroeg bij de moeder weggehaald
  • stress of angst
  • tevredenheid

Sommige katten groeien over het sabbelen heen en andere blijven het doen. Je kunt het vergelijken met duimzuigen. Doet je kat het af en toe en met mate, dan is er waarschijnlijk niks aan de hand. Houd het gedrag in elk geval niet tegen. Bij stress kan je kat hier troost uit halen en de stress verminderen.

Te vroeg weg bij de moederkat

Je kat is mogelijk eerder bij de moederkat uit het nestje gehaald. Soms al na 5 of 6 weken. De sabbel- of zuigbehoefte bestaat dan nog steeds en ze zal sabbelen aan andere zachte voorwerpen of broertjes en zusjes die binnen handbereik zijn. Er zijn kattenbaasjes die de behoefte alsnog opvangen door voeding via een fles te geven. Het speenproces is dus nog niet goed afgerond. Help je kitten door haar af te leiden met een brokje.

Angst of tevredenheid?

Eerder vergeleken we sabbelen al met duimen bij kleine kinderen. Ook bij hen zie je terug dat dit gedrag vaak troostend of als uiting van tevredenheid wordt gebruikt. Eigenlijk twee verschillende dingen en zo werkt het ook bij katten. Probeer te ontdekken wat de reden is voor jouw kat. Neem stress weg door meer aandacht te geven en je kat zo af te leiden. Is ze juist heel erg comfortabel? Laat haar dan gewoon haar gang gaan, zolang het niet te veel gebeurt en zij er geen last van heeft.

Ontstaan stoornis

Gelukkig komt het niet vaak voor, maar sabbelen kan een compulsieve stoornis veroorzaken. Een kat heeft dan het idee dat ze constant moet sabbelen en is dan ook niet meer af te leiden. Oudere katten die ineens intensief gaan sabbelen kunnen een onderliggende aandoening hebben. Schakel je dierenarts in bij twijfel. Ga in eerste instantie bij sabbelen uit van tevredenheid en houd het gedrag van je kat in de gaten. Misschien is er helemaal niks aan de hand!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…