Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Extra zorg tijdens herstel van operatie of ziekte

Als je kat flink ziek is geweest, een operatie of trauma (ongeluk) heeft gehad, dan heeft ze mogelijk extra aandacht en zorg nodig om zo spoedig mogelijk te herstellen. Wat kun jij voor haar doen om haar te helpen?

Rust

Rust is een toverwoord als het gaat om herstel na een zware periode. Tijdens het slapen heeft het lichaam van je kat alle tijd om te helen. Zorg dus voor een fijne en rustige slaapplek voor je kat, waar andere huisdieren haar niet lastig vallen, en waar ze van alle gemakken is voorzien. Dus met haar kattenbak, eten en drinken in haar buurt. En een warme, zachte slaapplek, vrij van tocht. Met een warmtebron (lamp of kruik) om haar warm te houden kan ze meer energie besteden aan haar herstel.

Aandacht

Maar naast al die rust heeft ze juist ook wat extra aandacht nodig. Ze voelt zich tenslotte niet lekker en kan de steun van haar eigenaar goed gebruiken. Knuffel haar zachtjes als ze wakker is, geef haar misschien wat te eten (natvoeding wordt vaak erg gewaardeerd) en borstel misschien zachtjes haar vacht als ze dat normaal lekker en fijn vindt. Zonder haar dus niet helemaal af, maar leg haar op een rustige plek, waar ze er ook een beetje bij is en je haar in de gaten kunt houden.

Voeding

Sommige katten zijn er echt slecht aan toe en kunnen alle steun gebruiken die voor handen is. Dat betekent soms medicijnen, sondevoeding of extra energierijke voeding. Probeer haar medicijnen op vaste tijdstippen toe te dienen, zodat ze niet vergeten worden, en probeer dit ook met zo min mogelijk stress voor de kat te doen. Krijgt ze sondevoeding, vraag dan goed aan de dierenarts hoe je hiermee om moet gaan. Energierijke voeding krijgt je kat op advies van de dierenarts.

Wanneer schakel je de dierenarts in?

Je kat wordt toevertrouwd aan jouw goede zorg. Maar soms gebeurt er iets onverwachts, waarbij de deskundigheid van de dierenarts nodig is. Bel je dierenarts als het volgende gebeurt: 

  • Als je kat opeens een hele zieke indruk maakt
  • Bij zwakheid/lusteloosheid
  • Bij diarree of overgeven (langer dan 24u)
  • Als je kat een dag niet wil eten
  • Als het verband verschuift
  • Als je een verandering rondom de wond ziet
  • Wanneer je kat abnormaal veel drinkt.

Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…