Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe voed ik mijn kat opnieuw op?

Stel, je hebt je kat verkeerd iets aangeleerd, of je kat uit het asiel heeft een bepaalde gewoonte die je liever afleert. Hoe kun je je kat ander gedrag aanleren?

Wanneer moet je heropvoeden?

Toen je kat nog een kitten was, vond je het misschien wel erg leuk dat ze bij je op bed kwam spelen. Ze mocht dus bij je in de slaapkamer, maar inmiddels merk je dat je 's nachts toch wakker van haar wordt. Ze begint te spelen, maakt geluid of ligt op je benen waardoor je je niet kunt omdraaien. Kortom, je hebt eigenlijk een beetje spijt van je beslissing en zou je kat nu graag aanleren dat ze niet meer in de slaapkamer komt.

Kat geadopteerd

Het kan ook zijn dat je een kat uit het asiel hebt geadopteerd of je hebt een herplaatser in huis genomen. Deze kat is dus ergens anders opgevoed en heeft misschien gewoontes die jij liever niet ziet. Dan is het belangrijk om je kat opnieuw op te voeden en haar te laten wennen aan ander - gewenst - gedrag. Maar ja, ingesleten gewoontes zijn lastig af te leren. Hoe pak je dat dan handig aan?

Geduld en belonen!

Het hangt er natuurlijk vanaf welk gedrag je wilt afleren. Maar voorop staat dat je consequent moet blijven. Dus als je kat eerst wel naar boven mocht, maar nu niet meer, moet je dat ook volhouden en niet af en toe toch toelaten. Daarmee schep je verwarring. Ook dien je haar te corrigeren als ze nu het gedrag vertoont dat jij liever niet -meer - ziet, maar introduceer je correctie mild en rustig. Ze moet tenslotte nog leren dat dit ineens niet meer mag. Zeg dus rustig nee en leid haar af.

Belonen

Zorg ook voor een alternatief. Maak in geval van het slapen een lekker plekje buiten de slaapkamer en breng haar daar naartoe als jij naar de slaapkamer gaat. Of als ze eerst aan een oude stoel mocht krabben, maar nu niet meer aan de nieuwe, klap dan in je handen, zeg 'nee' en breng haar naar de krabpaal waar het wel mag. Beloon haar ook voor gedrag dat wenselijk is. Zo leert ze langzaamaan dat het oude gedrag een milde correctie oplevert en ze beloond wordt voor het 'nieuwe' gedrag.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…