Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Geef ik mijn kat wel of niet een kattenbel?

Het kattenbelletje. Je ziet en hoort ze niet zo vaak meer en dat is niet zonder reden. Kattenbelletjes voorkomen niet dat je kat een prooi vangt en de halsbandjes vormen eerder een gevaar dan dat ze nuttig zijn.

Voorkomen dat mijn kat vogels vangt

Er wordt wel gedacht dat je kunt voorkomen dat je kat vogels vangt door haar een belletje om te doen. Helaas, dit werkt niet of maar heel even. Je kat moet eerst heel erg wennen aan het feit dat ze geluid maakt bij elke stap die ze zet. Dat kan behoorlijk stressvol zijn voor een kat en is ook zeker niet geschikt voor elke kat. Maar zelfs als jouw kat er aan zou wennen, dient het nog zijn doel niet. Je kat leert zo te sluipen, dat haar belletje stil blijft. Ze zal de vogel alsnog vangen...

Halsbandje

Om überhaupt een kattenbel om te geven, zul je je kat ook een halsbandje om moeten doen. Hier is niet zoveel op tegen, mits je je kat er rustig aan laat wennen én je voor het juiste bandje kiest. Zeker buitenkatten lopen het risico vast te komen zitten met het halsbandje, als zij bijvoorbeeld in een boom klimmen of ergens onderdoor kruipen. Gebruik daarom alleen een halsbandje met elastiek of een veiligheidssluiting die losschiet als ze vast komen te zitten.

Halsbandje voor kattenluik

Er zijn ook halsbandjes om een kattenluikje te openen voor je kat. Hier zit ook een chip in en is dus relatief wat zwaar om de nek van je kat. Verstandiger is om je kat te laten chippen en een kattenluik te nemen die reageert op de chip van je kat. Zo sla je twee vliegen in één klap: als je kat zoekt raakt, kan ze bij je terug bezorgd worden en ze hoeft geen bandje om.

Vlooienband

Er zijn ook vlooienbandjes voor katten. Denk erom dat je hier ook alleen de keuze maakt voor een vlooienband die loskomt, mocht je kat zich vastlopen met haar bandje. Er zijn vlooienbanden met een gesp die los schiet of een breekpunt hebben, waar de band makkelijk breekt als er druk op komt te staan. Voor alle vormen van bandjes geldt: laat je kat er rustig aan wennen. Doe hem even kort om, en leidt haar ondertussen af met een spelletje of een brokje. Bouw de duur langzaam op.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…