Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat miauwt zo veel!

Katten miauwen om contact te maken met hun baasje. Onderling gebruiken katten namelijk heel andere communicatiemiddelen. Door de jaren heen heeft de kat ontdekt dat ze vocaal prima alles voor elkaar krijgt bij het baasje...

Miauwen is jou iets duidelijk maken

Miauwen is de manier van je kat om met jou in contact te treden. En dat heeft ze goed ontdekt, want vrijwel elk baasje kletst vrolijk terug naar de kat als ze haar stem laat horen. Naarmate je kat langer bij je woont, zul je ook ontdekken dat ze verschillende miauwtjes heeft en zul je steeds beter gaan begrijpen wat ze met welke miauw van je vraagt. Natuurlijk is het leuk om een interactie te hebben met je kat, maar wat als haar miauwgedrag uit de hand loopt?

Overmatig miauwen

Zeker als je bijvoorbeeld een Siamees in huis hebt, weet je er hoogstwaarschijnlijk alles van dat je kat heel veel kan kletsen. En dat kan op een gegeven moment zelfs een beetje vervelend worden. Dan is het belangrijk je kat eigenlijk een beetje te heropvoeden en haar te leren dat haar gemiauw niet altijd iets oplevert. Als ze namelijk geen interactie krijgt, mist haar gemiauw haar doel. Het zal veel tijd en geduld kosten, maar uiteindelijk zal haar miauwen minder worden.

Medische check

Als het miauw-gedrag van je kat ineens verandert, naar veel meer of veel minder, is het belangrijk om haar even na te laten kijken door de dierenarts. Ze kan ziek zijn, pijn hebben of stress ervaren. Laat je dierenarts haar goed nakijken en als ze niets mankeert, kun je haar eventueel ook nog om advies vragen hoe je het 'praatgedrag' van je kat een beetje kunt sturen.

Nooit straffen

Ook al irriteert haar geklets je af en toe, straf je kat nooit voor het feit dat ze contact met je probeert te maken. Ze wil je iets vertellen en dit is één van de manieren waarop zij dit kan en geleerd heeft! Realiseer je dat als je kat heel veel kletst, dit gedrag meestal in eerste instantie door jou als baasje is aangemoedigd, want je vond het in het begin waarschijnlijk heel gezellig... Neem dus de tijd en heb geduld om haar weer te leren dat ze heus niet altijd tegen je hoeft te kletsen!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…