Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat luistert niet naar mij

Om een goede band op te bouwen met je kat, is het belangrijk om tegen je kat te praten. Maar begrijpt ze wel wat je zegt? Of snapt ze het wel, maar volgt ze toch liever haar eigen willetje? Wij geven je tips hoe ze beter gaat luisteren.

Toonhoogte en consequent woordgebruik

Door te variëren in toonhoogte kun je je kat aangeven of je ergers blij van wordt of juist ontevreden bent. Spreek op hogere toon om je vriendelijkheid te uiten en op lagere toon als je iets aan haar gedrag niet prettig vindt. Vermijd schreeuwen tegen je kat om angst en stress te voorkomen. Gebruik steeds dezelfde woorden in bepaalde situaties. Zo vergroot je de kans dat ze woorden herkent. Ga je naar bed, gebruik dan bijvoorbeeld steeds het woord 'slapen' of 'bed'. Ze snapt je zo sneller!

Combineer met lichaamstaal

Je kat begrijpt instinctief veel van je lichaamstaal. Maak eens gebruik van de volgende technieken:

  • langzaam knipperen met je ogen straalt veiligheid uit 
  • klop op een plekje naast je om je kat uit te nodigen om dichterbij te komen
  • zorg dat taal en gebaren op elkaar aansluiten

Bij dit laatste kun je denken aan iets afleren. Zeg consequent 'nee' op lage toon en aai haar dan niet direct om de boodschap beter over te brengen. Vermijd het lang aanstaren van je kat; zij leest dit als agressie.

Trainen met opdrachten

Om je kat beter te laten luisteren, kun je gaan trainen met het geven van opdrachten. Je ontdekt al snel of je kat hiervoor openstaat en dit misschien zelfs heel leuk vindt om te doen.

  • gebruik dezelfde toon en woorden
  • kies voor een enkel en uniek woord
  • herhaal regelmatig en spreek op een andere toon dan die van je normale praatstem

Er zijn zelfs katten die trucjes doen naar aanleiding van commando's, zoals het geven van een pootje of omrollen. Zie dit als een leuke volgende stap!

Wat vertelt je kat jou?

Het is ook erg interessant om te ontdekken wat je kat jou wilt vertellen. Katten communiceren op een complexe manier waarbij ze gebruikmaken van aanraken, geur, gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en geluiden. Probeer eens die geluiden van je kat te begrijpen. Een miauw is voor ons als baasjes bedoeld en kan verschillende betekenissen hebben. Denk aan een groet, honger/dorst of klagen. Let op lengte en toonhoogte als je je kat beter wilt begrijpen. Had je hier al eerder bij stil gestaan?


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…