Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Heeft mijn kat een voedselallergie?

Voedselallergie komt ook bij katten helaas steeds vaker voor. Een voedselallergie betekent dat de kat gevoelig is voor een bestanddeel in haar voeding. Dit uit zich dan vaak in (ernstige) jeuk en/of maag- en darmklachten.

Vlooien

Als je een allergie vermoedt, kun je het beste naar de dierenarts gaan. Zij zal eerst uitsluiten dat de jeuk die je kat ervaart niet ergens anders door veroorzaakt wordt, zoals vlooien of mijten. Een vlooienallergie komt namelijk veel vaker voor bij katten. Eén enkele vlooienbeet kan dan al genoeg zijn voor wekenlange jeuk. Behandel je kat daarom altijd tijdig tegen vlooien. Ook mijten kunnen flink wat jeuk veroorzaken.

Symptomen van allergie

Als je kat een allergie heeft, kan ze zowel jeuk en huidklachten krijgen, als maag- en darmproblemen. De meest voorkomende symptomen zijn:

Bij huidklachten: 

  • Jeuk 
  • Huidontsteking 
  • Regelmatig terugkerende oorontsteking

Bij maag-darmproblemen:

  • Diarree 
  • Braken 
  • Winderigheid 
  • Buikpijn

In overleg met je dierenarts kun je overwegen haar op hypoallergene voeding te zetten. Deze voeding is gebaseerd op gehydrolyseerde eiwitten, waardoor de kans op een allergische reactie wordt verkleind.

En dan?

Het is de bedoeling dat je je kat niets anders dan haar dieetvoeding geeft. Alleen zo kan een eventuele allergie worden vastgesteld. Als de klachten van je kat verdwenen zijn en deze weer terugkeren zodra je haar oude voeding weer geeft, is het duidelijk dat ze allergisch is voor een ingrediënt (meestal een eiwit) in haar oude voeding. Je kunt er dan voor kiezen haar op de hypoallergene voeding te houden; deze voeding bevat alles wat je kat nodig heeft.

Klachten niet verdwenen?

Het kan ook gebeuren dat de klachten niet verdwenen zijn. In dat geval is het niet haar voeding die de allergische reactie veroorzaakt. Ze reageert dan mogelijk op factoren in haar omgeving, zoals bijvoorbeeld mijten of pollen. In deze gevallen is er vaak een medicijn beschikbaar dat je kat van haar klachten af kan helpen. Je dierenarts kan je hier meer over vertellen. Als je een allergie vermoedt, ga dan altijd langs bij je dierenarts; zij kan vaststellen wat de allergie veroorzaakt.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…