Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe bezoekt mijn kat de dierenarts eens relaxt?

Ga jij graag naar de huisarts? Waarschijnlijk niet. Je kat zal dus waarschijnlijk ook niet staan te popelen om in haar reismandje te springen om naar de dierenarts te gaan. Jij kunt het bezoek aan de dierenarts wel zo stressvrij mogelijk houden...

Wennen aan de reismand

Allereerst is het belangrijk dat je kat gewend is aan haar reismandje en daar zonder stress in gaat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mooie reismand en die standaard in de woonkamer laten staan en er een comfortabel slaapplekje voor je kat van maken. Als ze erin gaat, kun je haar belonen met een brokje en dan even een kort stukje met haar gaan lopen. Zodra ze er weer uit komt, weer belonen met een kroel of een leuk spelletje. Zo gaat ze de reisbench associëren met iets leuks.

Kies zorgvuldig je dierenarts

Zeker als je een angstige of stressgevoelige kat hebt, is het belangrijk dat je een dierenarts kiest die daar rekening mee houdt. Er zijn tegenwoordig aardig wat praktijken die katvriendelijk zijn ingericht. Dat betekent dat ze een aparte wachtruimte hebben voor katteneigenaren, zodat katten niet geconfronteerd worden met honden. Ook hebben die praktijken vaak hoge planken waar de reismand opgezet kan worden; katten voelen zich veiliger als ze hoog zitten.

Medicatie

Is je kat echt panisch voor de dierenarts, of überhaupt geen fan van ergens naar toe gaan en is het telkens een enorme strijd om haar in haar reismand te krijgen, vraag dan je dierenarts om hulp. Mogelijk kan zij wat kalmerende medicijnen voorschrijven die je thuis alvast kunt geven en waarvan ze wat rustiger wordt. Ook kun je overwegen een feromonenverdamper aan te zetten of wat feromonenspray in haar mandje te spuiten voor jullie weggaan; dit neemt vaak wat stress en onrust weg.

Overleg met je dierenarts

Als je kat eenmaal bij de dierenarts is, zorg dan dat je goed in gesprek blijft met je dierenarts. Jij kent je kat tenslotte het best en weet wat ze eng en minder eng vindt. Uiteraard weet de dierenarts weer wat er onderzocht moet worden en hoe. Door goed met elkaar in overleg te blijven, kunnen jullie samen de kat zo prettig als mogelijk is onderzoeken en eventueel medicijnen toedienen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…