Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe vaak moet mijn kat naar de dierenarts?

Een regelmatig bezoek aan de dierenarts is geen overbodige luxe. Naast het herhalen van vaccinaties, weet je dierenarts waar ze naar moet kijken om de totale gezondheid van je kat te beoordelen. Katten laten niet snel zien dat ze iets mankeren...

Minimaal één keer per jaar

Aangeraden wordt om minimaal één keer per jaar, maar het liefst elk half jaar met je kat naar de dierenarts te gaan. Sowieso heeft ze elk jaar haar vaccinaties nodig, maar je dierenarts kan sneller dan jij zien of je kat mogelijk iets mankeert. Aan haar gedrag zul je het namelijk niet snel merken. Als een kat zich ziek gedraagt, is ze er vaak al behoorlijk beroerd aan toe. Door regelmatig naar de dierenarts te gaan, kunnen (ernstige) aandoeningen soms tijdiger worden vastgesteld.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je kat eenmaal sterk en volwassen is, lijkt een regelmatig bezoek aan de dierenarts vaak niet nodig. Niets is minder waar. Katten zijn meesters in het verbergen van hun ongemakken of ziekte. Vaak zijn er wel tekenen, maar je kijkt hier makkelijk overheen of schrijft ze aan iets onschuldigs toe. Als je er tijdig bij bent, bespaar je je kat een hoop ongemak en jezelf vaak hoge en onnodige kosten.

Plan de afspraken in

Plan standaard een (half)jaarlijkse controle in, maar ga ook altijd naar de dierenarts wanneer er tussentijds iets verandert. Als je kat bijvoorbeeld in huis begint te plassen, ongewenst gedrag vertoont, of ineens erg veel drinkt of afvalt. De dierenarts kan dan onder andere kijken naar haar ademhaling, hart, oren, ogen, haar gebit controleren en indien nodig kijken naar de werking van haar organen. Ook bekijkt ze de conditie van je kat in relatie tot haar leeftijd, eetgewoontes en gedrag.

Hoge kosten

Ben je bang voor hoge kosten? Sluit dan een huisdierenverzekering af. Hoe jonger en gezonder je kat is op het moment dat je deze afsluit, des te voordeliger deze is. Er zijn verschillende aanbieders en websites waarop je de verzekeringen kunt vergelijken. Verdiep je daarom even rustig in welke verzekering het beste past bij jou en je kat. Zo voorkom je onverwacht hoge kosten.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…