Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Heeft mijn kat verlatingsangst?

Verlatingsangst is bij katten wat lastiger vast te stellen dan bij honden. Een kat die onzindelijk is, in de gordijnen hangt als je er niet bent of je overdreven hartelijk begroet als je thuiskomt, heeft niet per definitie verlatingsangst...

Andere oorzaken uitsluiten

Als je kat op bed plast of naast de bak poept als jij weg bent, is dat niet direct nijd omdat je haar alleen hebt gelaten. Ze kan ook blaasontsteking hebben of misschien is haar kattenbak niet schoon genoeg. Laat haar daarom eerst nakijken door een dierenarts om lichamelijke ongemakken uit te sluiten. Als ze in de gordijnen hangt als jij weg bent, heeft dat waarschijnlijk meer te maken met haar angst om gestraft te worden.

Klagelijk miauwen

Verlatingsangst kan zich uiten als de kat fysiek niet bij jou in de buurt kan komen. Het kan zich dus ook voordoen als ze bijvoorbeeld niet bij je in de slaapkamer mag komen. Hoor je constant haar klagelijk miauwen en onrustig zijn en houdt dat gedrag op zodra ze weer bij jou in de buurt is, dan zou dit verlatingsangst kúnnen zijn. Probeer er eerst achter te komen of ze niet gewoon om aandacht vraagt en wil spelen, om eten zeurt of naar buiten wil.

Camera ophangen

Wil je zeker weten dat je kat echt stresst en ongemakkelijk is tijdens jouw afwezigheid, hang dan eens een camera op. Zie je een onrustige en mogelijk miauwende kat in beeld kan dit duiden op verlatingsangst. Maar dit gedrag kan ook uiting zijn van tal van andere factoren, zoals ziekte of stress van een buurtkat. Verlatingsangst is dus zeker niet makkelijk vast te stellen en kost tijd. Ben je er van overtuigd dat ze echt verlatingsangst heeft, dan is het noodzakelijk hier iets aan te doen.

Kattengedragsdeskundige

Een enkele keer kan het helpen om een soortgenootje erbij te nemen, maar dit is lang niet altijd de oplossing! Beslis dus niet overhaast om er een kat bij te nemen. Raadpleeg liever een kattengedragsdeskundige. Zij kan je adviezen geven en mogelijke oplossingen aandragen. Is het probleem echt hardnekkig, helpen de adviezen niet en kan je kat simpelweg niet alleen zijn, dan zit er niets anders op dan een herplaatsing te overwegen. De angst negeren is geen optie!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…