Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe zie ik of mijn kat eenzaam is?

Een eenzame kat is vaak niet zo gelukkig. Natuurlijk verschilt de behoefte om soortgenoten of mensen te zien per kat. Vermoed je eenzaamheid, dan is het verstandig om dit artikel lezen. We vertellen hoe je eenzaamheid herkent en wat je kunt doen.

Binnen- of buitenkat

Eenzaamheid zie je eerder terug bij een binnenkat. Leeft je kat deels buiten dan kan zij zelf bepalen hoeveel tijd zij besteedt met soortgenoten. Ook kan ze op straat aandacht vragen van passanten als ze daar behoefte aan heeft. Een binnenkat kan zich zelfs eenzaam voelen als er andere katten in het huishouden zijn. Het is goed om onderling gedrag goed te lezen bij je katten. Als je kat binnen alleen leeft, is het belangrijk dat jij als baasje voldoende tijd met haar doorbrengt.

Hoe herken in eenzaamheid bij je kat?

Er zijn verschillende signalen die op eenzaamheid duiden. Let wel: het kan zijn dat ze ook last heeft van iets anders zoals stress of lichamelijke problemen. Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: 

  • lusteloosheid en weinig bewegen
  • veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden 
  • wegkruipen in stille hoekjes

Ga altijd eerst naar de dierenarts om medische oorzaken voor dit gedrag uit te sluiten. Ga vervolgens na of je voldoende tijd met je kat doorbrengt.

Eenzaamheid wegnemen bij je kat

  • Spreek met huisgenoten tijden af om te spelen en knuffelen 
  • Vrienden of buurtkinderen met haar laten spelen 
  • Overweeg een soortgenootje 
  • Stimuleer beweging en spel met interactieve speeltjes 
  • Bedenk of je kat misschien naar buiten kan 
  • Zorg voor goede basisbehoeften in huis zoals een goede kattenbak en voederbakjes

Je wilt het beste voor je kat en ze is nu eenmaal gewend aan gezelschap. Geef haar de juiste dosis!

Socialisatiefase van je kat

Al op jonge leeftijd went je kat aan andere dieren en mensen. Deze periode is dus erg bepalend voor hoeveel gezelschap zij in de toekomst wenst. Wees niet terughoudend in deze fase, want socialisatie wil je altijd stimuleren. Laat je kat al vroeg kennis maken met andere dieren. Zo is wennen op latere leeftijd aan een nieuwe huisgenoot makkelijker en die kan mogelijk een stukje eenzaamheid wegnemen... Dag eenzaamheid en hallo gelukkige kat!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…