Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe voed ik mijn raskat op?

Elke kat moet worden opgevoed, ongeacht het ras. Elke kat is een eigen individu met een uniek karakter, maar sommige rassen hebben specifieke eigenschappen waar je rekening mee kunt houden in de opvoeding.

Goede socialisatie

Hopelijk heeft je kat een goede socialisatie gehad bij de fokker. De meeste raskatten gaan pas bij de moederpoes weg als ze twaalf weken oud zijn dus er ligt een belangrijke taak bij de fokker, om jouw kat een goede start te geven. Als je kat geen goede socialisatie heeft gehad, is de kans groter dat zij bepaalde gedragsproblemen heeft. En die zijn wat lastiger af te leren dan gewenst gedrag aan te leren.

Raskatten

Raskatten hebben niet alleen een heel specifiek uiterlijk, ze hebben ook een kenmerkend karakter. Zo staat de Siamees erom bekend dat ze graag kletst en in de buurt is van haar baasje en de Maine Coon is avontuurlijk, nieuwsgierig en speels. Die specifieke karaktereigenschappen kunnen je helpen in de opvoeding. Als je weet hoe het karakter van jouw kat in elkaar zit, kun je daar rekening mee houden.

Speelse raskat

Als je bijvoorbeeld een Maine Coon, Brits Korthaar of een Noorse Boskat hebt, heb je een speelse kat in huis. Dan is het verstandig om voldoende speeltjes aan te schaffen, meer dan genoeg krab- en klimgelegenheid te creëeren en haar leefomgeving avontuurlijk te houden. Kom je namelijk niet tegemoet aan die behoeftes, dan is de kans groot dat ze ongewenst gedrag gaat vertonen en minder makkelijk op te voeden is. Ze zal sneller gedrag vertonen waar jij niet blij van wordt.

Aanhankelijke raskat

Heb je bijvoorbeeld een Siamees of een Abessijn, dan kun je er rekening mee houden dat zij graag kletst en bij je in de buurt is. Het is verstandig deze katten al vroeg te leren af en toe alleen te zijn, zodat ze niet in paniek raken als je een keer een paar uurtjes weg moet. Vaak worden deze katten blij van een soortgenoot. Dit helpt hen wat beter alleen te kunnen zijn. Miauwt ze heel veel, probeer dan geen aandacht te geven. Negeer haar als ze miauwt en haal haar juist aan als ze stil is.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…