Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn katten vechten na een dierenartsbezoek

Een bezoek aan de dierenarts is voor veel katten geen pretje en zelfs een thuisblijvende kat kan hier heftig op reageren. Waarom kunnen (thuisblijvende) katten heftig reageren op een dierenartsbezoek?

Stress voor veel partijen

Je kat kan best in de stress zijn als zij terugkomt van een bezoekje aan de dierenarts. De praktijk is gevuld met geuren van andere dieren en de behandeling of controle is vaak ook verwarrend voor je kat. Eenmaal thuis kan een thuisblijvende kat anders reageren op jullie terugkomst. Blazen, grommen, vechten... het kan allemaal. Houd je katten uit elkaar en plaats ze tijdelijk in afgesloten ruimtes totdat de situatie weer wat rustiger is in huis. Neem hier voldoende de tijd voor!

Waarom reageert mijn thuisblijvende kat zo heftig?

Katten communiceren onderling via geuren en een ingewikkelde lichaamstaal. Als je met een kat naar een dierenarts bent geweest, draagt zij geuren van andere dieren met zich mee. Dit is verwarrend voor de thuisblijvende kat, zelfs als zij gewoon ziet dat het om het gebruikelijke huisgenootje gaat. Na een behandeling bij een dierenarts vertoont je kat mogelijk wat afwijkend gedrag (door stress of pijn). Haar andere geur en houding kunnen verwarrend zijn voor de vierpotige thuisblijver.

Wat kan ik doen na een bezoek aan de dierenarts?

  • Wrijf je kat in met haar eigen geur via een eerder gebruikt dekentje
  • Houd je katten op afstand van elkaar in gescheiden ruimtes
  • Realiseer je dat soms wel twee dagen herstel nodig is voor beide katten
  • Begin met een voorzichtige herintroductie en houd toezicht
  • Voorkom dat de katten direct op elkaar afrennen

Neem nooit als alternatief de thuisblijvende kat mee naar de dierenarts; dit werkt alleen maar stressverhogend!

Wasbeurt

Als je thuisblijvende kat niet heftig reageert, kan het zijn dat ze je kat die bij de dierenarts is geweest een grondige wasbeurt geeft. Zo komt de eigen geur eerder terug. Draagt de kat tijdelijk een kap rond haar kop, wees dan extra voorzichtig. Zorg dat de gezonde kat niet gaat likken aan wonden. Misschien moet ze ook even wennen aan de nieuwe tijdelijke look van haar huisgenootje.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…